50 Jaar Lokale Omroep (RTV Melick Herkenbosch)

Nieuws over lokale omroepen maar ook wat kan een lokale omroep aan zichzelf verbeteren? Of wat doet men juist goed?

Moderator: admin6

Plaats reactie
Roel_
Berichten: 863
Lid geworden op: 20 aug 2023 10:39

50 Jaar Lokale Omroep (RTV Melick Herkenbosch)

Bericht door Roel_ »

50 jaar geleden op 17 februari 1974 begon de lokale omroep RTV Melick Herkenbosch als eerste lokale omroep in Nederland haar uitzendingen.
Afgelopen zondag werd dit gevierd door de omroep or6.nl die ontstaan is uit fusieomroep RTV Melick Herkenbosch en Roer en Maas.

Een mooie documentaire met unieke beelden van 50 jaar eerste lokale omroep kun je hier terugvinden met o.a. unieke beelden van Anniko van Santen die in de beginjaren werkzaam was bij deze lokale omroep. Zeer de moeite waard om te bekijken:

https://vimeo.com/914137443
Hoop is uitgestelde teleurstelling...
Gebruikersavatar
Zwarte Stoomboot
Berichten: 5998
Lid geworden op: 01 aug 2002 07:43

Re: 50 Jaar Lokale Omroep (RTV Melick Herkenbosch)

Bericht door Zwarte Stoomboot »

Eigenlijk was de eerste lokale uitzending van 'Lokale Televisie Melick en Herkenbosch' al eerder, op 18 oktober 1971. Toen werd via de kabel een gemeenteraadsvergadering uitgezonden.

Afbeelding

Achttien oktober 1971 zal doorgaan als een gedenkwaardige dag in onze vaderlandse omroepgeschiedenis. In het toen nog onbekende Limburgse plaatsje Melick en Herkenbosch werd integraal een gemeenteraadszitting en aansluitend een (kommerciële) modeshow op de televisieschermen in 200 huiskamers gebracht. Het wonder was gebeurd. "De raad van Melick verdrong Peyton Place van de buis", meldde de volgende dag het dagblad "De Limburger". "De falende demokratie krijgt nieuwe kansen, dankzij de kabeltelevisie", aldus burgemeester drs. F.M. Fey op een perskonferentie na afloop van de uitzending.
Kennelijk niet enthousiast en zeker verrast waren de heren in Den Haag. Zij haastten de toegestroomde pers via hun woordvoerders mede te delen dat men in Limburg de omroepwet had overschreden.
"Melick pleegt etherpiraterij", schreef een van de dagbladen later.
Gebruikersavatar
wave
Berichten: 1606
Lid geworden op: 06 mei 2008 18:37

Re: 50 Jaar Lokale Omroep (RTV Melick Herkenbosch)

Bericht door wave »

Mooie historie, dank voor het delen!
It's only vintage if it works. Otherwise it's just old crap.
Roel_
Berichten: 863
Lid geworden op: 20 aug 2023 10:39

Re: 50 Jaar Lokale Omroep (RTV Melick Herkenbosch)

Bericht door Roel_ »

Zwarte Stoomboot schreef: 21 feb 2024 06:47 Eigenlijk was de eerste lokale uitzending van 'Lokale Televisie Melick en Herkenbosch' al eerder, op 18 oktober 1971.
Klopt, alleen was deze uitzending illegaal. In 1974 zijn ze officieel begonnen. Wel leuk dat ze toen geen benul hadden, want de uitzending was via de kabel, en kan het geen etherpiraterij zijn geweest. Ach ja dat was precies in de radio Veronica zeetijd. Dat woord zal wel veel zijn gebruikt toen.
Hoop is uitgestelde teleurstelling...
Plaats reactie