radiolinkje maken op FM ?

Technische vragen / problemen? Leg ze hier neer..

Moderator: admin6

Plaats reactie
Gebruikersavatar
RBS
Berichten: 747
Lid geworden op: 26 mei 2006 01:34

radiolinkje maken op FM ?

Bericht door RBS » 02 jul 2019 14:37

Weet iemand of er setjes te krijgen zijn (kwaliteits FM zender met mpx input + receiver) buiten de reguliere fm-band (net onder?). Weet dat er op 3,5m-band wel eens geëxperimenteerd wordt in Nederland.
Voor een tijdelijk evenementenprojectje zouden deze mensen van de organisatie een 300 a 500 meter moeten kunnen overbruggen en daarom werd gedacht aan een mini-fmsetup desnoods met richtantenne of zo zodat er zeker niemand storingen heeft. We kunnen dat ook op de gewone fm-band doen maar dan gaan er misschien stations storingen hebben en dat willen we vermijden dus. Iets dat ergens net onder de 87 zit bv.
We moeten van een heel laag gelegen locatie (geen zicht op zicht mogelijk) kunnen doorsturen naar een kerktoren waar de gewone FM installatie staat. Dit is voor maar 2 weken dus willen we het simpel houden en vooral betaalbaar. Dus een soort van rebroadcasting.
Alle tips via pm a.u.b., ook alternatieven zijn welkom.

Heb nog een RVR blues nv staan. Modificatie mogelijk? En wat dan met de ontvanger?

PS. of het al dan niet toegestaan is, is niet m'n vraag. Dus regelneven en nichten kunnen zich onthouden. En als de vraag niet mag, dan mag het beheer ze gerust wissen dan zoek ik wel elders.
Radio, het theater van de verbeelding - Bouwjaar 1966 - na 31 jaar serieus radiogaar !

Gebruikersavatar
remco_k
Berichten: 5286
Lid geworden op: 06 sep 2003 16:35

Re: radiolinkje maken op FM ?

Bericht door remco_k » 02 jul 2019 15:33

Bel de lokale omroep in je buurt op en vraag of je hun lokatie zender,ontvanger en antennes mag lenen/huren (hoewel officieel de vergunning daarvoor niet overdraagbaar is meen ik te weten).
Veel lokale omroepen hebben zo'n ding (tegenwoordig bijna ongebruikt) liggen. Zitten ergens boven de 200 MHz, en zijn legaal. De meeste zijn mono. Ze bestaan ook stereo. Moet je net de juiste vinden.
De meeste lokalen hebben vaker (ook) een set IP codecs liggen, die het meest worden gebruikt. Want: kwaliteit en gebruikersgemak is veel beter.

Wellicht is dat ook iets voor jouw. Dus geen 'FM' zender en ontvanger, maar 2 IP codecs: een encoder en een decoder. Looptijd(latency/delay/zeg het maar): instelbaar. Meestal tussen de 0.3 en 5 seconden als je het hebt over b.v. relatief betaalbare Barix streamers.
Maar dan moet je wel een enigzins betrouwbare IP verbinding hebben op zowel de 'zendende' kant als de 'ontvangende' kant. En uiteraard moet je geen last hebben van de looptijd. Software oplossingen bestaan ook.
www.digiplay.nl: SHOUTcast V2 streaming compleet met gratis web app, statistieken en SSL support!

Gebruikersavatar
radiogolfje
Berichten: 4628
Lid geworden op: 27 mar 2004 07:50

Re: radiolinkje maken op FM ?

Bericht door radiogolfje » 02 jul 2019 16:08

op de 200 MHz kan je nog wat doen, maar daar gaat DAB komen. UHF wordt ook minder en vanaf 2025 waarschijnlijk voorbij.
Er worden setjes aangeboden van 1785 - 1805 MHz, maar door het wijzigen van de voorwaarden zijn die setjes sinds 2015 illegaal. Allen lichaams gebonden systemen (dus een zendertje op je lichaam geplakt) of portable systemen.

10.220 GHz is er nog wel.

Maar zoals Remco al zei, denk eens aan een IP codec en eventueel een 5GHz wifi linkje

Gebruikersavatar
v.ijl
Berichten: 1882
Lid geworden op: 14 mar 2012 10:41

Re: radiolinkje maken op FM ?

Bericht door v.ijl » 02 jul 2019 16:57

En wat dan met de ontvanger?
Dit is het mist moeilijke............ FM ontvanger voor de Japanse markt: 74 --- 90 MHz. (ebay?)
De zender?.?. Als er aan te komen is, ook iets voor de Japanse markt.....
en dan is er koffie......

Plaats reactie