Herindeling DAB+netten

Frequentie planning, zerobase, ontvangstproblemen, gevoeligheid van tuners, de beste antenne opstelling en omgevallen masten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Echtwel
Berichten: 2747
Lid geworden op: 28 nov 2007 11:04

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door Echtwel » 10 aug 2018 08:48

Luisteraars komen als er wat leuks te bleven valt, toen de lokale omroepen er op kwamen met hun sub kanalen zijn er meer dab+radios verkocht lees het maar na, lokale omroepen draaide voor een paar honderd euro een zender in elkaar de opstellimg ant. werdt ook snel geregeld bijvoorbeeld op dezelfde lokatie als waar de fm anttenne hing. Bereikt was prima te doen en iedereen was happy , tot dat de ceo van b.p het hoorden.##...en toen werkt de vertraging techniek en de kill ingevoerd ,al snel was jut en jull de politiek en de at om, en stopten het experiment en de groei van de dabradio. ...ofwel het gaat weer om geld en macht -kots


##Bp heeft veel grote klanten die dat ook niet willen die betalen via een omweg een vermogen om de mogen zenden op dabradio en willen dus geen andere station. En eigelijk hebben ze alleen mee gedaan om hun heilige fm frequenties te mogen houden

Madurodam FM
Berichten: 1414
Lid geworden op: 10 okt 2002 15:06

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door Madurodam FM » 10 aug 2018 10:33

Maar de VCR (en de NPO) heeft weinig te maken met wat er nu het plan is. die hoeven immers niet van frequentie te veranderen en kunnen blijven zitten waar ze zitten.
Vroeg ik mij ook al af, waarom neemt een club als VCR plaats in een Taskforce als in er in de eerste twee lagen (NPO 12C, VCR 11C) geen veranderingen plaatsvinden, maar er enkel voor laag 3 (MTVNL), laag 4 (regionaal), laag 6 (lokaal) en een nieuwe (landelijke) laag 7 dingen staan te gebeuren. Maar een beetje terugbladerend op dit forum las ik dat VCR bang is dat een eventuele nieuwe laag 7 storingen gaan veroorzaken met hun laag 2 (11C). Mooi verhaal natuurlijk, maar wij weten wel beter dat storing voor hen een compleet andere betekenis heeft.
Je kijkt anders wel selectief. Er is nog een hele rij van alternatieve radiostations te vinden op DAB+.
Uiteraard zijn er stations die 'iets anders' bieden GerJan, maar veel zijn het er niet. En wat jij al schrijft, merendeel van die 'afwijkers' zit regionaal of in geval van uitzendingen via het MTVNL netwerk bijna lokaal. De luisteraar in het hoge noorden heeft de keuze uit een drietal zenders met piratenmuziek, ik hier in Den Haag heb dan weer drie Hindoestanen. Het is hier al veel geschreven, maar met de experimenten van lokale DAB+ was tijdelijk hoorbaar wat mogelijk was qua variatie. Ik zat als ontvanger vrij gunstig waardoor ik meerdere lokale experimenten kon ontvangen en de keuze (en daar gaat het toch om) bijzonder groot was. Lokaal nieuws en informatie op de lokale omroep, piratenhits op Hitland- en Olympia Radio, Gospel op Rebecca Radio, deephouse op AMW, Italodisco op Radio Stad of drum 'n bass en reggae op Impact AM. De diversiteit moest in dit geval van de lokale zenders komen, iets wat ik als luisteraar dus eigenlijk van de landelijke zenders verwacht.
"de grootste hits voor 't kleinste stadje van Nederland"

EtherScout
Berichten: 1407
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door EtherScout » 10 aug 2018 10:47

De luisteraar moet op één, dat ben ik met jullie eens. Om de grote jongens mee te krijgen, moet er wel het één-en-ander veranderd worden in kosten en regelgeving. Er is op DAB+ immers ruimte zat.

Mijn idee:
- FM uit. Hierdoor verdwijnt de schaarste en verdwijnen dus ook de voordelen voor de stations die nu op FM zitten. Regelgeving als clausuleringen en regiogerichtheid kunnen hierdoor geschrapt worden. De kosten voor het toezicht kunnen hierdoor omlaag.
- 11C vrijgeven aan de huidige vergunninghouders. Stel een minimumbitrate, maar hef de overige beperkingen op. Als de dekking onvoldoende is, dan snijden de stations zichzelf in de vingers. FM is immers uit.
- Een net van muxen per provincie gaat naar de ROOS en de huidige B-vergunninghouders, 1/12 deel van een mux (96 kb/s) per station. Stel een minimumbitrate en een maximum aantal muxen per station. Reguleer de stations-IDs om ketenvorming tegen te gaan. Stel geen programma-inhoudelijke eisen. Restruimte veilen.
- Extra landelijke net naar C-vergunninghouder GNR (AM uit) en de rest veilen. 1/12 deel (96 kb/s) per station. Geen programma-inhoudelijke eisen.
- Bovenlokale net naar de lokale omroepen, 96 kb/s per station, protection level vrij te kiezen. Restruimte mag door betrokken lokalo's verhuurd/uitgeleend worden aan geïnteresseerde kleine stations en aan evenementenstations, met wel een maximum aantal muxen per station. Reguleer ook hier de stations-IDs om ketenvorming tegen te gaan.
- MTVNL mag tot 2024 een netwerk van restfrequenties blijven exploiteren voor verhuur. Na 2024 wordt dit net geveild voor een andere verhuurprovider. Een verhuurprovider biedt immers een laagdrempelige toegang tot landelijke DAB+. Stel wel een minimumbitrate per station en extra eisen om machtsmisbruik door de verhuurder te voorkomen.

DX'r
Berichten: 3425
Lid geworden op: 28 mar 2005 17:10

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door DX'r » 10 aug 2018 14:34

big T schreef:
10 aug 2018 08:06
DX'r schreef:
09 aug 2018 20:40
Het was natuurlijk heel pijnlijk voor hem dat een flink aantal lokale omroepen een DAB zender voor bijna niets een kei van signaal konden neerzetten met een prachtig aanbod van stations. Dat kon hij natuurlijk niet verkroppen en heeft het omzeep geholpen.
Zo te lezen dan heb je het over Sinterklaas, die weet en heeft alles.
Maar die bestaat niet dus moet het iemand anders zijn.
De baas is Wiebes en daar is Rutte de voorzitter van.
Maar ik lees dat dat je deze niet bedoelt?
Klopt die bedoel ik niet :lol:

Madurodam FM
Berichten: 1414
Lid geworden op: 10 okt 2002 15:06

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door Madurodam FM » 11 aug 2018 12:29

Maar is het mogelijk om een nichemarkt te bedienen via DAB+? Want daar gaat het uiteindelijk om.
Voor dat antwoord moet je kijken naar DAB+ in de landen om ons heen. Ik gaf al enkele voorbeelden van die variatie op de muxen in bijvoorbeeld Londen of noord-Frankrijk, maar ook bij onze oosterburen hebben ze meer keuze. Dan bedoel ik niet in het aantal stations, wel genre. Blijkbaar lukt het ze daar wel niet enkel mainstream maar ook voor een relatief kleine doelgroep een station aan te zetten. Weet wel dat dit soort doelgroepzenders een zeer fanatieke aanhang (oftewel zeer trouwe luisteraars) heeft. Probleem is dan ook vaak niet hoeveel luisteraars je als station weet te bereiken maar of er adverteerders zijn die interesse hebben in diezelfde doelgroep.
"de grootste hits voor 't kleinste stadje van Nederland"

Madurodam FM
Berichten: 1414
Lid geworden op: 10 okt 2002 15:06

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door Madurodam FM » 12 aug 2018 16:33

Met je eens Gerjan, over 10 jaar weten we inderdaad meer. Ook of DAB+ inderdaad succesvol of een ramp blijkt te zijn. Ik heb nog altijd hoop, gezien de moeizame weg die DAB+ in Duitsland en UK heeft doorlopen. Inmiddels blijkt het daar na al die jaren een succes te zijn. Wij hebben dus nog een lange weg te gaan ;)
"de grootste hits voor 't kleinste stadje van Nederland"

DAB+ fan
Berichten: 197
Lid geworden op: 27 jan 2016 19:10

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door DAB+ fan » 12 aug 2018 20:39

Ook merk ik af toe dat de 11 C zender Gilze nog wel eens storingen geeft er zitten bij tijden behoorlijk wat fouten in het signaal zitten
ben ik nou de enige die hier last van heeft dit komt ook soms voor bij de 7 A waarom worden storingen niet serieus genomen door
Broadcasting Partners ? en worden die zenders niet goed nagekeken op gebreken ?

EtherScout
Berichten: 1407
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door EtherScout » 12 aug 2018 20:56

Ik zie DAB+ als de laatste upgrade van de etherradio. Hierna neemt het internet het helemaal over en verdwijnt het gratis en anoniem antenne uitschuiven en luisteren maar. Het aanbod op FM is bedroevend eentonig. Op DAB+ is technisch gezien wel ruimte genoeg. Als DAB+ slaagt, dan kunnen wij nog een aantal decennia genieten van betere etherradio dan nu. Als DAB+ faalt, dan verdwijnt etherradio over 10 á 15 jaar.

Gebruikersavatar
Echtwel
Berichten: 2747
Lid geworden op: 28 nov 2007 11:04

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door Echtwel » 13 aug 2018 09:40

GerjanOpDreef schreef:
13 aug 2018 01:55

Als ik de gemiddelde voorvechter van DAB+ moet geloven is het geluid beter en komen er meer radiostations. Als we dat als uitgangspunt nemen en er komen naast de huidige, landelijke omroepen nog 2 serieuze omroepen bij, dan denk ik dat we van een succesvolle omschakeling mogen spreken.

Blijkt over 10 jaar dat die extra radiostations bestaan uit 84 muziekstreams van de NPO en/of welke commerciële partij dan ook, dan is DAB+ voor mij een ramp gebleken.

Echter, stel dat over 10 jaar blijkt dat met 25.000 luisteraars voldoende geld te verdienen is om van te leven en er zijn landelijk 100 radiostations bijgekomen met echt uiteenlopende radio, dan is DAB+ echt een super succes waarvan we nu alleen nog kunnen dromen.
> ik help je het hopen , maar denk het niet zoals reeds gezegd DAB+ radio zal een boost krijgen als er meer luisteraars zijn.
De overstap komt als DAB+ radio ook in de auto standaard zullen worden.
> Als ik nu Hot Radio Hits neem die trimmer aardig aan de weg zit ook op Dab+ en heeft wat grote reclames binnen gehaald ( denk via een inkoop netwerk) en zit daarnaast op internet en AM ( :???: ) ik vind dat een goed beluister station geen hoogvlieger maar goed Zenders als Hot Radio Hits en Coastline hebben een pionier functie ik denk dat we al over 2 a 3 kunnen zien of DAB+ een "succes " wordt als het zo blijft gaan .... zonder ondersteuning van de bijvoorbeeld de auto branche.

EtherScout
Berichten: 1407
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door EtherScout » 13 aug 2018 10:27

Echtwel schreef:
13 aug 2018 09:40
GerjanOpDreef schreef:
13 aug 2018 01:55

Als ik de gemiddelde voorvechter van DAB+ moet geloven is het geluid beter en komen er meer radiostations. Als we dat als uitgangspunt nemen en er komen naast de huidige, landelijke omroepen nog 2 serieuze omroepen bij, dan denk ik dat we van een succesvolle omschakeling mogen spreken.

Blijkt over 10 jaar dat die extra radiostations bestaan uit 84 muziekstreams van de NPO en/of welke commerciële partij dan ook, dan is DAB+ voor mij een ramp gebleken.

Echter, stel dat over 10 jaar blijkt dat met 25.000 luisteraars voldoende geld te verdienen is om van te leven en er zijn landelijk 100 radiostations bijgekomen met echt uiteenlopende radio, dan is DAB+ echt een super succes waarvan we nu alleen nog kunnen dromen.
> ik help je het hopen , maar denk het niet zoals reeds gezegd DAB+ radio zal een boost krijgen als er meer luisteraars zijn.
De overstap komt als DAB+ radio ook in de auto standaard zullen worden.
> Als ik nu Hot Radio Hits neem die trimmer aardig aan de weg zit ook op Dab+ en heeft wat grote reclames binnen gehaald ( denk via een inkoop netwerk) en zit daarnaast op internet en AM ( :???: ) ik vind dat een goed beluister station geen hoogvlieger maar goed Zenders als Hot Radio Hits en Coastline hebben een pionier functie ik denk dat we al over 2 a 3 kunnen zien of DAB+ een "succes " wordt als het zo blijft gaan .... zonder ondersteuning van de bijvoorbeeld de auto branche.
Eerst moet die herindeling er komen. Ondanks de vertragingstactieken, is deze nog steeds niet van de baan. Als de nieuwe frequenties in gebruik genomen worden, dan kan het niet anders dan dat DAB+ een boost krijgt. Je kan 20 hitstations in de lucht brengen, maar op een gegeven moment houdt het op. En omdat er op DAB+ straks ruimte is voor meer dan 70 stations, is er ruimte genoeg voor bijzondere dingen. Er is nog steeds hoop op een mooi etherradiolandschap in Nederland.

Gebruikersavatar
Ane Sybesma
Berichten: 665
Lid geworden op: 03 aug 2002 22:22

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door Ane Sybesma » 13 aug 2018 14:47

Wat mij betreft blijft het grootste probleem de ontvangst. Die zenders zijn veel te zwak. Ik zat een paar weken geleden op een camping 15 km van Bovensmilde. De DAB radio had zelfs daar nog moeite om normaal signaal te geven. FM was keihard. DAB+ deed het alleen als de antenne in de juiste hoek stond. Radio aanstoten: geen geluid meer want de radio (en de antenne) was verschoven.

Op het strand bij Lemmer helemaal niets op DAB.

Misschien ligt het aan de radio maar ik heb het op twee radio's gehad. Ik hou het maar weer op FM.

DAB+ fan
Berichten: 197
Lid geworden op: 27 jan 2016 19:10

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door DAB+ fan » 13 aug 2018 14:57

Niet alleen een mooi maar hopelijk goed sterk netwerk en stabiel netwerk ! het moet niet zo zijn dat je weer met buiten antennes
moet gaan werken want dan zijn weer ver terug in de tijd dat we nog geen kabel tv hadden en buiten antennes hadden
ik weet zeker als men de zendmasten beter zouden plaatsen bv een zender in Gilze verplaatsen naar Breda
en dat zal niet alleen in mijn situatie maar vast ook wel in de Rest van Nederland zo zijn het stukken beter word het signaal is maar net of niet toereikend !
Daar blijf ik bij het zal het verschil maken van succes worden van DAB+ of een flop ik weet heel zeker dat het beter
kan wat men ook zegt maar of er naar ons geluisterd word twijfels daarover !

Gebruikersavatar
Noordzee
Berichten: 262
Lid geworden op: 16 dec 2013 20:54

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door Noordzee » 13 aug 2018 22:06

Wat mij betreft is een herindeling van de DAB+ netten ook niet nodig. Er is nog steeds een mogelijkheid voor radiozenders om op DAB+ te komen. In mijn regio (Noord-Oost) is b.v. kanaal 6C beschikbaar voor regionale zenders, maar voorlopig is het stil op dit kanaal.

Wat ik belangrijker vind is een betere ontvangstmogelijkheid. Ik heb binnenhuis nog steeds geen ontvangst van de regionale zenders op kanaal 6-B. (Regio Zuid-Oost Drenthe) Waarschijnlijk moet ik nog tot 1 januari 2020 wachten, voordat daar is wat aan gaat veranderen. Ik kan dus niet via DAB+ luisteren naar onze regionale omroep RTV Drenthe. De ontvangstmogelijkheid van DAB+-zenders is het echte probleem...

EtherScout
Berichten: 1407
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door EtherScout » 13 aug 2018 22:41

Noordzee schreef:
13 aug 2018 22:06
Wat mij betreft is een herindeling van de DAB+ netten ook niet nodig. Er is nog steeds een mogelijkheid voor radiozenders om op DAB+ te komen. In mijn regio (Noord-Oost) is b.v. kanaal 6C beschikbaar voor regionale zenders, maar voorlopig is het stil op dit kanaal.

Wat ik belangrijker vind is een betere ontvangstmogelijkheid. Ik heb binnenhuis nog steeds geen ontvangst van de regionale zenders op kanaal 6-B. (Regio Zuid-Oost Drenthe) Waarschijnlijk moet ik nog tot 1 januari 2020 wachten, voordat daar is wat aan gaat veranderen. Ik kan dus niet via DAB+ luisteren naar onze regionale omroep RTV Drenthe. De ontvangstmogelijkheid van DAB+-zenders is het echte probleem...
Die herindeling komt er niet alleen om frequenties te vinden voor nieuwe netten, maar het komt er vooral om een oplossing te bieden voor de huidige onlogische indeling van de DAB+netten voor de regionale stations.

Het is de bedoeling dat er, in plaats van o.a. 6B Oost-Noord, een (zo goed als) provinciale indeling gaat komen. Hierdoor zitten er alleen maar stations in de mux die gericht zijn op Drenthe. (Of Drenthe en Groningen, als alleen Drenthe kwa frequenties niet lukt.) Je hebt op deze manier geen last meer van niet-Drentse stations die geen belang hebben bij een goede dekking in Drenthe. Zuidoost Drenthe is nu gewoon wegbezuinigd. De juiste frequentieindeling kan dus wel degelijk helpen om de stations het ontvangstprobleem in zuidoost Drenthe op te laten lossen. De dekking van de kleinere regiomux 9D-zuid (Zeeland) is bijvoorbeeld wel goed.

Omdat er in een provinciale mux minder stations hoeven te zitten, kan de bitrate per station omhoog naar bijvoorbeeld 96 kb/s. Eventuele extra ruimte kan aan stations geveild worden die graag in Drenthe in de ether willen. Ik zie alleen maar voordelen bij zo'n herindeling.

tspronsen
Berichten: 461
Lid geworden op: 03 jan 2012 18:42

Re: Herindeling DAB+netten

Bericht door tspronsen » 14 aug 2018 21:06

GerjanOpDreef schreef:
13 aug 2018 16:20
Als ik zie dat er nu pakweg 30 landelijke radiostations uitzenden op DAB+, waarvan zeker de helft uit non-stop streams bestaat, dan heb ik er weinig vertrouwen in dat DAB+ ooit een succes zal gaan worden. Anno 2018 vraagt radio om content, niet om een non stop stream.
Het is de kip en het ei...

Radiostations gaan wat met die non-stop kanalen van ze doen als er voldoende luisteraars zijn. Ik verwacht dat het nu commercieël nog niet interessant is om een volledige dag programmering op deze kanalen te zetten. Met een beetje geluk gaan de radiostations zich ook meer profileren (meer diversiteit) als deze non-stop kanalen een volwaardig station worden. Anders worden ze een concurrent van zichzelf en dalen de luistercijfers.

Om DAB+ een boost te geven zou de NPO het voortouw kunnen nemen door R2 t/m 4 van de FM te halen. Radio 2 is populair dus ik kan mij voorstellen dat er luisteraars zijn die een DAB+ radio aanschaffen om er naar te kunnen blijven luisteren. 3FM heeft weinig te verliezen en klassiek komt beter tot zijn recht op DAB+ (met voldoende bandbreedte) dan FM. Daarbij heeft de NPO ook meteen een forse kostenbesparing te pakken. Match made in heaven.

Plaats reactie