Dan ga je er vanuit dat radio niet al lang ingehaald is door online. Daar kun je met een kleiner budget veel beter targeten, ook op lokaal en regionaal niveau. Regionale radio is ontzettend lastig om financieel goed draaiend te houden. Daarom zie je ook de bijna landelijke netwerken ontstaan.GerjanOpDreef schreef: ↑22 mar 2018 12:49
In de basis heb ik ook moeite met een bemoeizuchtige overheid, omdat het vaak onredelijke bemoeizucht is. 10% regio-gerichtheid is absoluut niet onredelijk, want valt daar komen de meeste radiostations nu ook al aan.
Een regionale omroep kan ook gewoon geld verdienen met regio-gerichtheid door advertentieruimte te verkopen aan bedrijven in de regio.
Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Aan bovenstaande uitspraak kunnen geen rechten worden ontleend.
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Het probleem is dat veel regionale kavels provinciegrenzen overschrijdend zijn. Dus de zenders als bv decibel of fresh moesten zowel voor den haag/westland/rotterdam als utrecht of amsterdam en noord holland enz voorzien van in die minimale 10% regiogerichtheid. Per regio!GerjanOpDreef schreef: ↑21 mar 2018 21:22Landelijk zijn er 4 vrije kavels, op de overige moet het radiostation aan voorwaarden voldoen als Nederlandse muziek, veel classics of nieuwsradio.MFM schreef: ↑21 mar 2018 18:12Commerciele radio hoort 0,0% regiogerichtheid te hebben.
Dat hoort hun taak niet te zijn, behalve als ze een regionale commerciele nieuwszender zijn.
Het is toch ook niet zo dat ze een voordeel hebben ten opzichte van de landelijke commercielen door het beperkt bereik en de regionaal gezien vaak duurdere investeringen in dab+ en nieuwsvoorziening voor vaak niet echt logisch ingedeelde kavels zoals Fresh of decibel hadden.
Eerlijk gezegd vind ik het raar dat er een setje extra regels gelden wanneer je als regio commerciele zender aan de slag wil. Het lijkt mij dat de uiteindelijke regiogerichtheid altijd 100% is doordat je een “uniek voor deze regio” produkt on-air brengt.
De regio kent alleen vrije kavels. De enige voorwaarde is dat er enige regio-gerichtheid is. Ik zat van de week een poosje naar Simone FM te luisteren, daar hadden ze regionale verkeersinformatie. Dat is regio-gerichtheid. Wat is het probleem? Breng nog wat berichtjes uit de regio en je hebt regionale radio. Veel meer hoeft het ook niet te zijn. Wat is het probleem?
Desalniettemin, ik ben het wel met je eens dat die kavels veel logischer ingedeeld moeten worden.
En dan kun je met de automatisering wel mee weg komen, maar de content zelf dient toch aangeleverd, verzorgd of ingekocht te worden.
En dat kost meer dan dat het oplevert.
D
- Ane Sybesma
- Berichten: 661
- Lid geworden op: 03 aug 2002 22:22
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Het blijft een onzinnige bemoeizuchtige regel in mijn ogen. Het kan, het is niet onmogelijk vind ik nog steeds een slechte reden voor de verplichting.GerjanOpDreef schreef: ↑22 mar 2018 12:49In de basis heb ik ook moeite met een bemoeizuchtige overheid, omdat het vaak onredelijke bemoeizucht is. 10% regio-gerichtheid is absoluut niet onredelijk, want valt daar komen de meeste radiostations nu ook al aan.
Een regionale omroep kan ook gewoon geld verdienen met regio-gerichtheid door advertentieruimte te verkopen aan bedrijven in de regio.
Noem het dan gewoon een lokale omroep en hou de hand op bij de overheid.
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Dat begrijp ik even niet.
Het Fresh kavel loopt van het westland tot ergens in noord holland. En dan iets in utrecht en ook nog in het gooi!
Wat is dan hun achtertuin volgens jou?
Dus dat verhaal gaat niet op.
Het Fresh kavel loopt van het westland tot ergens in noord holland. En dan iets in utrecht en ook nog in het gooi!
Wat is dan hun achtertuin volgens jou?
Dus dat verhaal gaat niet op.
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Sorry. Maar dat slaat nergens op. Als ik op dat fresh kavel zou bieden dan kan ik net zo goed mijn signaal vanuit belgie distribueren. Heeft er geen zak mee te maken of ze in zoetermeer of elders zaten. Ze hebben gewoon hun totale gebied te bedienen volgens de regels.
Talpa zit in het gooi. Dus al die andere steunzenders van hun zijn alleen maar om het bereik wat te vergroten?
Wanneer je een kavel hebt met zulke diverse frequenties in regio’s die ver van elkaar liggen dan is dat een haast onmogelijke taak om 10% regiogerichte info te vullen.
Wat dat betreft doet radioNL het dan wel weer leuk door met edities te werken per regio.
Talpa zit in het gooi. Dus al die andere steunzenders van hun zijn alleen maar om het bereik wat te vergroten?

Wanneer je een kavel hebt met zulke diverse frequenties in regio’s die ver van elkaar liggen dan is dat een haast onmogelijke taak om 10% regiogerichte info te vullen.
Wat dat betreft doet radioNL het dan wel weer leuk door met edities te werken per regio.
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Heel bijzonder dat ik over dit artikel hier tot nu toe niets gelezen heb:
http://radio.nl/816658/rechter-wijst-be ... uenties-af
Rechter wijst beroep tegen dwangsom op RADIONL-frequenties af
Medianieuws
Het Agentschap Telecom (AT) heeft vergunninghouder Waterstad FM (RADIONL) terecht meerdere lasten onder dwangsom opgelegd wegens het niet nakomen van de vergunningsvoorschriften. Dit oordeelt Rechtbank van Rotterdam naar aanleiding van hoger beroep dat werd aangespannen.
Rechter wijst beroep tegen dwangsom op RADIONL-frequenties af Ook stelde de rechter dat het businessmodel van RADIONL gericht is op het niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden.
Regiogerichtheid
Het AT handhaaft sinds september 2016 op regiogerichtheid. Niet-Landelijke Commerciële Omroepen, oftewel regionale commerciële radiostations, dienen via hun FM-kavels een bepaald percentage aan regiogerichte programma’s aan te bieden.
Deze percentages hebben de vergunninghouders bij de veilingen in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen en verschillen daarom per kavel. De percentages lopen in het geval van RADIONL uiteen van 20 tot en met 68% per kavel.
Uitgebreid onderzoek AT
Verspreid over twee dagen in oktober 2016 heeft het AT de programmering van RADIONL op de kavels B29 (Oldenzaal 90.0 FM), B36 (Leusden 99.5 FM), B28 (Deventer 89.9 FM) en B35 (Heerenveen 97.3 FM) gecontroleerd, alsmede twee kavels in de Achterhoek.
Op al deze kavels geldt een verplicht percentage regiogerichtheid van 64% op maandag tot en met donderdag en 68% op vrijdag.
De uitkomsten van het onderzoek van het AT waren vernietigend. Op elk van de gecontroleerde kavels bleek RADIONL nog niet eens een derde van het verplichte percentage regiogerichtheid te bieden. Bovendien werd op de frequentie in Heerenveen een doorlopende boodschap uitgezonden, dat niet als radioprogramma kan worden gerekend.
Last onder dwangsom
Naar aanleiding van het onderzoek heeft het AT 23 juni 2017 voor elk van de gecontroleerde kavels een last onder dwangsom 20.000 euro per overtreding per maand per vergunning opgelegd met een maximum van 200.000 euro per vergunning. Deze wordt verbeurd verklaard als het station vanaf eind juli 2017 niet aan de regels voldoet en kan meerdere keren opgelegd worden.
Daarnaast werd met betrekking tot de ingebruikname van de frequentie in Heerenveen ook een last onder dwangsom van 2.500 euro per dag opgelegd met een maximum van 25.000.
Tijdelijke voorziening afgewezen
Waterstad FM besloot daarop bij de rechtbank een tijdelijke voorziening aan te vragen om uitstel te krijgen om aan de regels te voldoen, maar in augustus 2017 werd verzoek afgewezen. Nadat eerder al de twee kavels in de Achterhoek werden opgegeven, besloot Waterstad FM hetzelfde te doen met haar kavels in Oldenzaal, Leusden en Amersfoort. Op de frequentie Heerenveen werd ondertussen Frysk FM gestart.
Hoger beroep
Omdat Waterstad FM zich weigert neer te leggen bij de uitleg wat regiogerichtheid is en over welk gebied dit gaat, en omdat de vergunninghouder het oneens is met het opleggen van de lasten onder dwangsom, werd hoger beroep ingesteld.
Zo kwam Waterstad FM met de verwijten dat het reclame-inkomsten is misgelopen doordat het FM-kavels heeft moeten opgeven, vindt zij het termijn dat AT stelde dat weer aan de regels moest worden voldaan te kort en de lasten onder dwangsom te hoog. Tevens zou AT onrechtmatig handelen door bewijslast op te vragen bij vergunninghouder en stelt zij opnieuw dat regiogerichtheid zou moeten geleden voor het hele gebied waarin een FM-frequentie/kavel te ontvangen is (ongeacht de ontvangstkwaliteit).
Daarnaast zou de last onder dwangsom met betrekking tot ingebruikname van de frequentie in Heerenveen onterecht zijn, omdat deze op moment van opleggen al in gebruik zou zijn.
Rechter wijst beroep tegen dwangsom op RADIONL-frequenties af
Oneerlijke concurrentie
De rechter verwierp vrijwel alle verwijten. Zo stelde zij dat het niet op voorhand onaannemelijk is dat vergunninghouder reclame-inkomsten mist door het opgeven van de FM-kavels, maar oordeelde dat de lasten onder dwangsom terecht zijn opgelegd. Doordat vergunninghouder het programma RADIONL in een groot deel van Nederland uitzond, waardoor er sprake was van een semi-landelijk format, heeft zij op oneigenlijke wijze geconcurreerd.
Daarnaast vindt de rechter het termijn waarop vergunninghouder haar frequentie in Heerenveen weer in gebruik moest hebben niet onredelijk kort. Immers hoefde er alleen maar een programma uitgezonden te worden. Aan de eis dat dit voldoende regiogericht moest zijn, hoefde pas later voldaan te worden.
Dwangsom ter voorkoming van herhaling
Ook stelde de rechter dat het niet uitmaakt of een last onder dwangsom wordt opgelegd op het moment dat aan de regels voldaan zou worden. Immers dient deze niet uitsluitend tot beëindiging van de vastgestelde overtreding, maar ook tot voorkoming van herhaling van deze overtreding in de toekomst.
Tevens is volgens de rechter niet onrechtmatig van AT om bewijslast op te vragen bij vergunninghouders, omdat deze toch al administratie bij moeten houden om te kunnen bepalen of aan de percentages regiogerichtheid wordt voldaan.
Uitspraak CBb blijft overeind
Met betrekking tot regiogerichtheid en het gebied waarvoor deze regiogerichtheid geldt verwees de rechter opnieuw naar de uitspraak van het CBb, het hoogste rechtsorgaan, en de eerdere uitspraak van de rechtbank van Rotterdam.
Tenslotte oordeelde de rechter dat de hoogte van de dwangsommen in redelijke verhouding staan tot de zwaarte van het geschonden belang en tot de beoogde werking van de dwangsommen. Deze dienen immers om vergunninghouder te prikkelen om zich te houden aan de vergunningsvoorschriften mede omdat haar businessmodel nu juist is gericht op het niet voldoen aan de programmatische voorschriften. [Radio.NL]
http://radio.nl/816658/rechter-wijst-be ... uenties-af
Rechter wijst beroep tegen dwangsom op RADIONL-frequenties af
Medianieuws
Het Agentschap Telecom (AT) heeft vergunninghouder Waterstad FM (RADIONL) terecht meerdere lasten onder dwangsom opgelegd wegens het niet nakomen van de vergunningsvoorschriften. Dit oordeelt Rechtbank van Rotterdam naar aanleiding van hoger beroep dat werd aangespannen.
Rechter wijst beroep tegen dwangsom op RADIONL-frequenties af Ook stelde de rechter dat het businessmodel van RADIONL gericht is op het niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden.
Regiogerichtheid
Het AT handhaaft sinds september 2016 op regiogerichtheid. Niet-Landelijke Commerciële Omroepen, oftewel regionale commerciële radiostations, dienen via hun FM-kavels een bepaald percentage aan regiogerichte programma’s aan te bieden.
Deze percentages hebben de vergunninghouders bij de veilingen in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen en verschillen daarom per kavel. De percentages lopen in het geval van RADIONL uiteen van 20 tot en met 68% per kavel.
Uitgebreid onderzoek AT
Verspreid over twee dagen in oktober 2016 heeft het AT de programmering van RADIONL op de kavels B29 (Oldenzaal 90.0 FM), B36 (Leusden 99.5 FM), B28 (Deventer 89.9 FM) en B35 (Heerenveen 97.3 FM) gecontroleerd, alsmede twee kavels in de Achterhoek.
Op al deze kavels geldt een verplicht percentage regiogerichtheid van 64% op maandag tot en met donderdag en 68% op vrijdag.
De uitkomsten van het onderzoek van het AT waren vernietigend. Op elk van de gecontroleerde kavels bleek RADIONL nog niet eens een derde van het verplichte percentage regiogerichtheid te bieden. Bovendien werd op de frequentie in Heerenveen een doorlopende boodschap uitgezonden, dat niet als radioprogramma kan worden gerekend.
Last onder dwangsom
Naar aanleiding van het onderzoek heeft het AT 23 juni 2017 voor elk van de gecontroleerde kavels een last onder dwangsom 20.000 euro per overtreding per maand per vergunning opgelegd met een maximum van 200.000 euro per vergunning. Deze wordt verbeurd verklaard als het station vanaf eind juli 2017 niet aan de regels voldoet en kan meerdere keren opgelegd worden.
Daarnaast werd met betrekking tot de ingebruikname van de frequentie in Heerenveen ook een last onder dwangsom van 2.500 euro per dag opgelegd met een maximum van 25.000.
Tijdelijke voorziening afgewezen
Waterstad FM besloot daarop bij de rechtbank een tijdelijke voorziening aan te vragen om uitstel te krijgen om aan de regels te voldoen, maar in augustus 2017 werd verzoek afgewezen. Nadat eerder al de twee kavels in de Achterhoek werden opgegeven, besloot Waterstad FM hetzelfde te doen met haar kavels in Oldenzaal, Leusden en Amersfoort. Op de frequentie Heerenveen werd ondertussen Frysk FM gestart.
Hoger beroep
Omdat Waterstad FM zich weigert neer te leggen bij de uitleg wat regiogerichtheid is en over welk gebied dit gaat, en omdat de vergunninghouder het oneens is met het opleggen van de lasten onder dwangsom, werd hoger beroep ingesteld.
Zo kwam Waterstad FM met de verwijten dat het reclame-inkomsten is misgelopen doordat het FM-kavels heeft moeten opgeven, vindt zij het termijn dat AT stelde dat weer aan de regels moest worden voldaan te kort en de lasten onder dwangsom te hoog. Tevens zou AT onrechtmatig handelen door bewijslast op te vragen bij vergunninghouder en stelt zij opnieuw dat regiogerichtheid zou moeten geleden voor het hele gebied waarin een FM-frequentie/kavel te ontvangen is (ongeacht de ontvangstkwaliteit).
Daarnaast zou de last onder dwangsom met betrekking tot ingebruikname van de frequentie in Heerenveen onterecht zijn, omdat deze op moment van opleggen al in gebruik zou zijn.
Rechter wijst beroep tegen dwangsom op RADIONL-frequenties af
Oneerlijke concurrentie
De rechter verwierp vrijwel alle verwijten. Zo stelde zij dat het niet op voorhand onaannemelijk is dat vergunninghouder reclame-inkomsten mist door het opgeven van de FM-kavels, maar oordeelde dat de lasten onder dwangsom terecht zijn opgelegd. Doordat vergunninghouder het programma RADIONL in een groot deel van Nederland uitzond, waardoor er sprake was van een semi-landelijk format, heeft zij op oneigenlijke wijze geconcurreerd.
Daarnaast vindt de rechter het termijn waarop vergunninghouder haar frequentie in Heerenveen weer in gebruik moest hebben niet onredelijk kort. Immers hoefde er alleen maar een programma uitgezonden te worden. Aan de eis dat dit voldoende regiogericht moest zijn, hoefde pas later voldaan te worden.
Dwangsom ter voorkoming van herhaling
Ook stelde de rechter dat het niet uitmaakt of een last onder dwangsom wordt opgelegd op het moment dat aan de regels voldaan zou worden. Immers dient deze niet uitsluitend tot beëindiging van de vastgestelde overtreding, maar ook tot voorkoming van herhaling van deze overtreding in de toekomst.
Tevens is volgens de rechter niet onrechtmatig van AT om bewijslast op te vragen bij vergunninghouders, omdat deze toch al administratie bij moeten houden om te kunnen bepalen of aan de percentages regiogerichtheid wordt voldaan.
Uitspraak CBb blijft overeind
Met betrekking tot regiogerichtheid en het gebied waarvoor deze regiogerichtheid geldt verwees de rechter opnieuw naar de uitspraak van het CBb, het hoogste rechtsorgaan, en de eerdere uitspraak van de rechtbank van Rotterdam.
Tenslotte oordeelde de rechter dat de hoogte van de dwangsommen in redelijke verhouding staan tot de zwaarte van het geschonden belang en tot de beoogde werking van de dwangsommen. Deze dienen immers om vergunninghouder te prikkelen om zich te houden aan de vergunningsvoorschriften mede omdat haar businessmodel nu juist is gericht op het niet voldoen aan de programmatische voorschriften. [Radio.NL]
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
En nu de hamvraag: hoe lang houdt RadioNL dit nog vol. Ik ga er vanuit dat het AT de dwangsommen nu snel gaat proberen te innen.
Ook deze opmerking van de rechter geeft aan dat de beste man het spelletje van Silvius goed in de smiezen heeft:
Het businessmodel van RADIONL is gericht op het niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden
Ook deze opmerking van de rechter geeft aan dat de beste man het spelletje van Silvius goed in de smiezen heeft:
Het businessmodel van RADIONL is gericht op het niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Wie neemt dit nu nog serieus, schijnbaar boeit het alleen de makers van deze website, wat wel erg opvallend is...
Ander toch niet onbelangrijk nieuws over deze omroep zoals dit
https://mediamagazine.nl/taakstraf-van- ... l-radionl/
melden ze niet, ook weer erg opvallend
-
- Berichten: 1401
- Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Je kan zeggen over RadioNL wat je wilt, maar op zich is dit gekronkel toch het gevolg van die verstikkende schaarste op FM. En het mooie is, dat de eenvoudige oplossing hiervoor voor de deur staat: FM uit en alles naar DAB+. Dus RadioNL is een landelijk station? Geen probleem: RadioNL op een landelijk DAB+plekje en niemand die er last van heeft. De frequentieruimte voor extra DAB+ is er al, zij het niet in gebruik. Alleen de juiste indeling en verdeling moet er nog komen.DX'r schreef: ↑13 aug 2018 10:37Wie neemt dit nu nog serieus, schijnbaar boeit het alleen de makers van deze website, wat wel erg opvallend is...
Ander toch niet onbelangrijk nieuws over deze omroep zoals dit
https://mediamagazine.nl/taakstraf-van- ... l-radionl/
melden ze niet, ook weer erg opvallend
-
- Berichten: 993
- Lid geworden op: 07 mar 2002 01:00
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Het lijkt me inmiddels overduidelijk, ook gezien de herhaaldelijke uitspraak van de rechter, dat RadioNL zeer welbewust de regels verbuigt en breekt. In feite zijn ze op die manier weinig beter dan en radiopiraat, en het wachten is op de dag dat ze uit de lucht gehaald worden. Weliswaar vanwege financieel wangedrag, maar het effect is hetzelfde. Ik heb niet zoveel respect voor dit soort gedrag.... RadioNL wist vanaf het begin wat de regels voor gebruik van de betreffende kavels waren. Zieligdoenerij van Silvius is hypocriet.
Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?
-
- Berichten: 1401
- Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Helemaal waar en terecht als ze op hun donder krijgen. Mijn vorige post was niet om RadioNL vrij te pleiten. Het enige wat ik wil zeggen, is dat veel meer ruimte in de ether de kans op dergelijk gekronkel verkleint.waterveenmos schreef: ↑13 aug 2018 12:21Het lijkt me inmiddels overduidelijk, ook gezien de herhaaldelijke uitspraak van de rechter, dat RadioNL zeer welbewust de regels verbuigt en breekt. In feite zijn ze op die manier weinig beter dan en radiopiraat, en het wachten is op de dag dat ze uit de lucht gehaald worden. Weliswaar vanwege financieel wangedrag, maar het effect is hetzelfde. Ik heb niet zoveel respect voor dit soort gedrag.... RadioNL wist vanaf het begin wat de regels voor gebruik van de betreffende kavels waren. Zieligdoenerij van Silvius is hypocriet.
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Gelukkig allang niet meer in het zuiden op fm :-)
-
- Berichten: 281
- Lid geworden op: 11 jun 2015 16:01
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
https://mediamagazine.nl/taakstraf-van- ... l-radionl/
Ben geen radionl fan maar bovenaangeduidt artikel gelezen hebbende vraag ik me toch af of die rechter die 40 uur taakstraf geeft voor diefstal van een bedrijfsmiddel en dan ook nog concludeert dat RadioNL geen recht heeft op schadevergoeding op het moment van de uitspraak niet apezat was. Help je kan een deel van je clientèle niet bereiken en dan heb je geen recht op schadevergoeding? Het is te zot voor woorden.
Voor wat betreft de zaak tussen 100 % NL en radionl geldt naar mijn mening voor beiden: Wie kaatst moet de bal verwachten. Heb in dat opzicht met allebei geen medelijden.
Ben geen radionl fan maar bovenaangeduidt artikel gelezen hebbende vraag ik me toch af of die rechter die 40 uur taakstraf geeft voor diefstal van een bedrijfsmiddel en dan ook nog concludeert dat RadioNL geen recht heeft op schadevergoeding op het moment van de uitspraak niet apezat was. Help je kan een deel van je clientèle niet bereiken en dan heb je geen recht op schadevergoeding? Het is te zot voor woorden.
Voor wat betreft de zaak tussen 100 % NL en radionl geldt naar mijn mening voor beiden: Wie kaatst moet de bal verwachten. Heb in dat opzicht met allebei geen medelijden.
Laat Ons Luisteren!
Re: Radio NL wordt gekweld door geboorteregels
Heb nog eens gekeken en beluisterd op beide sites. Moet wel zeggen dat 100P.nl professioneler uitziet en volwassener klinkt dan tegenover radionl.
100p.nl is zoveel rustiger betreft de site als radionl.fm dat ik liever naar 100p zou gaan.
100p.nl is zoveel rustiger betreft de site als radionl.fm dat ik liever naar 100p zou gaan.