Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Vragen over de online radio? Dit forum is voor alles omtrent online radio.

Moderator: admin6

rodie
Berichten: 2027
Lid geworden op: 23 mar 2004 15:52

Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door rodie »

De 13-jarige Joris Felix Klokkers (JFK) uit Vinkeveen vond afgelopen vrijdag in zijn Hotmail een dagvaarding van een advocaat van Talpa Radio B.V. Talpa Radio B.V is eigendom van John de Mol dat onder andere 'Radio 538' en 'Radio 10 Gold' exploiteert.

Joris heeft maar één grote droom, dat is een wereldberoemde DJ worden. Één van zijn helden is Gerard Ekdom van radiostation '3FM'. Joris zit gewoon zoals iedere gezonde jongeman van zijn leeftijd op school. Daarnaast maakt hij onder de naam 'JFK FM' via de internetzender 'NOW' enkele uren per week live radio. Dit doet hij met 'leuke' Top-40 nummers en Housemuziek. Ook heeft hij zijn eigen website en een Twitter-account.

Iedere week luisteren er tientallen vrienden en vriendinnen van Joris op internet naar zijn DJ-talenten.

Advocaten van het merkenbureau 'Elzas Noorzij' zijn het er niet mee eens dat de 13-jarige online muziek maakt en de naam 'JFK FM' gebruikt. Het blijkt namelijk dat John de Mol in 1997 de merken 'JFK' en 'JFK RADIO' al had vastgelegd bij het merkenregister in Den Haag en vinden dat Joris "Flagrante inbreuk maakt op de rechten van cliënte", aldus een woordvoerder van het merkenbureau.

Dit is nog niet alles. Ze willen namelijk ook dat de 13-jarige jongen een schriftelijke verklaring schrijft waarin hij zich onthoudt van het (mis)(ge)bruiken van de naam 'JFK FM'. Mocht de jongen dit niet doen dan zal 'Talpa' zich vrij voelen zonder nadere waarschuwing rechtsmaatregelen te nemen, waarbij vanzelfsprekend ook de volledige schade gevorderd zal worden meldt een woordvoerder.

Joris is zich natuurlijk doodgeschrokken van deze mail maar kan van het geld dat hij verdient met auto's wassen natuurlijk geen dure advocaat betalen.

De jongeman laat zich niet kennen want hij is namelijk een DJ in hart- en nieren en wil zich niet laten afschrikken. Maandag zal hij dus gewoon te beluisteren zijn tussen 15:00 uur en 17:00 uur met zijn programma 'Non stop hits', hij heet tenslotte JFK (Joris Felix Klokkers).
Bronneke: http://frontpage.fok.nl/nieuws/503147/" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
EA
Berichten: 15001
Lid geworden op: 30 jan 2002 01:00

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door EA »

Belachelijk natuurlijk. Dan mag deze zeker ook niet...? http://www.jfkradio.es/" onclick="window.open(this.href);return false;
Weg met de eenheidsworst op de radio en het bewandelen van platgetreden paden.

rutgrrr
Berichten: 3149
Lid geworden op: 28 apr 2009 11:25

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door rutgrrr »

Als Talpa de rechten niet voor Spanje heeft vastgelegd kan men er daar niks tegen doen.

Verder beetje overdreven aktie van Talpa naar Joris.
Offtopic is het nieuwe ontopic.

Gebruikersavatar
Debaser
Berichten: 3980
Lid geworden op: 19 jun 2006 22:16

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door Debaser »

Talpa moet zich schamen dat ze een kind van 13 zo hard aanpakken. Voor hetzelfde geld bereik je er slechts mee dat het kind de komende vijf jaar geen radio durft te maken. De leeftijd van die jongen was waarschijnlijk wel bekend als zijn programma bij Talpa bekend was.

Feit is dat Talpa er wel actie op moet ondernemen... Doe ze dat niet, dan kunnen ze het de volgende keer ook niet doen wanneer een echte concurrent die naam gebruikt. Die kan dan immers stellen dat Talpa de naam eerder niet beschermd heeft en deze dus kennelijk vrij te gebruiken is.

Maar actie ondernemen kan op vele manieren en een halve dreigbrief van een advocatenbureau is in dit geval niet de juiste. Kennelijk kennen ze bij Talpa de term 'vriendelijk vragen' niet.
Be a debaser!

Gebruikersavatar
big T
Berichten: 3104
Lid geworden op: 25 jul 2004 01:59

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door big T »

Heerlijk, marktwerking op zijn smalst :))

Patricksweb
Berichten: 443
Lid geworden op: 05 aug 2005 22:36

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door Patricksweb »

Belachelijk.

Ook heel professioneel om via (hot)mail een brief te sturen, dat doe je als advocaat toch via aangetekende post?

Behalve dat: hoeveel geld willen ze uit een 13 jarige halen -bier

Gebruikersavatar
zendmast15
Berichten: 473
Lid geworden op: 07 feb 2009 17:34

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door zendmast15 »

Belachelijk dat Talpa radio hier zo'n punt van maakt. Natuurlijk is het niet toegestaan dat de naam JFK gebruikt wordt voor dit soort doeleinden, maar een vriendelijk brief waarin dit duidelijk wordt uitgelegd voor een 13-jarig had afdoende moeten zijn.

Mocht het tot een dagvaarding komen, dan hoeft Joris zich geen zorgen te maken over de verdediging. Joris heeft namelijk recht op een pro-deo strafrecht advocaat, gezien het feit dat hij onvermogend is (mits zijn ouders de advocaat niet regelen)
Zet de radio aan!

JouwMaarten
Berichten: 145
Lid geworden op: 25 sep 2005 00:35

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door JouwMaarten »

Hilarisch. Dit is echt een epic fail van Talpa. Waarschijnlijk heeft men daar niet door gehad dat het om een 13-jarige jongen ging. Ze zetten zichzelf echt enorm voor lul.
Spread the love!

progmog
Berichten: 1162
Lid geworden op: 13 mei 2007 19:38

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door progmog »

Ik twijfel of dit bericht wel echt is. MIsschien een manier om aandacht tevragen? Want wees eerlijk: een dagvaarding via de e-mail (zelfs in een hotmail-box)? Dat kan toch niet? Dat zou aangetekend moeten gebeuren lijkt mij...

rodie
Berichten: 2027
Lid geworden op: 23 mar 2004 15:52

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door rodie »

Waarom zou dat niet kunnen? Ik heb ook genoeg bedreigingen *VIA DE MAIL* van Stichting Brein gehad in het verleden...
Ze sporen niet, daar...

Gebruikersavatar
remco_k
Berichten: 5311
Lid geworden op: 06 sep 2003 16:35

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door remco_k »

^^ en wederom een on onderbouwde rant richting instantie X en offtopic. :oops: Hier heeft niemand toch wat aan? Voor het zelfde geld is het gewoon allemaal terecht wat ze jouw sturen.
progmog schreef:Ik twijfel of dit bericht wel echt is. MIsschien een manier om aandacht tevragen? Want wees eerlijk: een dagvaarding via de e-mail (zelfs in een hotmail-box)? Dat kan toch niet? Dat zou aangetekend moeten gebeuren lijkt mij...
Er was vanmorgen rond 08:15 een interview met die jongen te horen op RTV Utrecht.
Hij vertelde zelf dat hij het eerst ook niet geloofde, dat iemand hem wilde laten schrikken.
Maar volgens zijn ouders zou het echt zijn. Ze hadden volgens deze jongen ook even kort contact gehad met de advocaten voor toelichting.
Het kan inderdaad een meesterlijke scam van deze jongen zijn, maar ik vermoed het tegenovergestelde.

Om dan naar de e-mail van Talpa te gaan: aan een e-mail adres of aan een internet stream kan je niet altijd zomaar zien hoe oud iemand is. Wat dat betreft had er net zo goed een 30 jarige directeur van een multinational achter kunnen zitten.
Maar dat blijkt, helaas, een jonge gozer. Lullig, misschien. Maar dit is hoe het werkt. Die jongen heeft het prima aangepakt. En als Talpa deze jongen nou nog even een leuk briefje met presentje stuurt voor de schrik, dan is het toch prima afgehandeld?
www.digiplay.nl: SHOUTcast V2 streaming compleet met gratis web app, statistieken en SSL support!
Levert ook: Radio Bingo software. Print je eigen bingokaarten met je printer of naar een PDF bestand.

tspronsen
Berichten: 516
Lid geworden op: 03 jan 2012 18:42

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door tspronsen »

Ik snap dat Talpa haar merken wil beschermen, maar dit is een type gevalletje 'met een kanon op een mug schieten'. Eén bezoek aan de pagina van Joris op now.in en je ziet dat het tamelijk onschuldig is. Talpa (of haar advocaat) had daarop ook een andere aanpak kunnen kiezen.

Maar gedane zaken nemen geen keer. Het zou Talpa sieren als ze iets terug doen voor Joris. Volgens mij maken ze hem ontzettend blij als hij een middagje in de studio van Radio 538 mag meekijken hoe ze daar radio maken.

morningdj
Berichten: 1079
Lid geworden op: 06 dec 2008 22:43

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door morningdj »

zendmast15 schreef:Belachelijk dat Talpa radio hier zo'n punt van maakt. Natuurlijk is het niet toegestaan dat de naam JFK gebruikt wordt voor dit soort doeleinden, maar een vriendelijk brief waarin dit duidelijk wordt uitgelegd voor een 13-jarig had afdoende moeten zijn.

Mocht het tot een dagvaarding komen, dan hoeft Joris zich geen zorgen te maken over de verdediging. Joris heeft namelijk recht op een pro-deo strafrecht advocaat, gezien het feit dat hij onvermogend is (mits zijn ouders de advocaat niet regelen)
Flauwe kul. Het betreft hier helemaal niet het domein van het strafrecht, maar het merkenrecht. De rest is al niet meer relevant.

Nog eentje. Het uitoefenen van het merkenrecht lezen als "het actief voeren van een merk". In zekere zin doet Talpa dit laatstgenoemde en eerstgenoemde door het merk te willen beschermen tegen een 13-jarige onverlaat. Alleen in het geval dat men deze stap niet zou hebben genomen, had men het merk niet actief beschermd en gevoerd. In dat - nu hypothetische - geval zou onze 13 jarige radiovriend zich daar succesvol op kunnen beroepen.

Nu de 3 letter-combinatie. Talpa heeft dit destijds niet laten vastleggen, maar wel JFK Radio. Mag Talpa dan wel JFK FM als het hare beschouwen? Dat dus niet. Het is voor Talpa nu niet meer mogelijk om JFK FM vast te leggen en het te gebruiken om dat het al bestaat op papier. Daar hebben ze nu zelf voor gezorgd: vastleggen dat iemand anders het gebruikt.

Mag Talpa het gebruik hiervan laten verbieden? Dat wel, als je de volgende beredenering volgt. Talpa heeft JFK FM vastgelegd. Nu iemand JFK FM gebruikt, kan er naamsverwarring ontstaan omdat het zich in het zelfde branche (radio) bevindt. FM en radio worden in gebruik veelal uitgewisseld als gelijke betekenis. Er zou een misverstand kunnen ontstaan door teveel gelijkenis door hetzelfde merk.

Wat zou wel kunnen?
  • Een bedrijfsnaam als JFK facilitair management: geen verwarring, niet dezelfde branche,
  • Een JFK Radio in Spanje: niet hetzelfde werkgebied (daarnaast ander recht).
  • Het gebruik van J.F.K. als initialen als je naam: te algemeen en niet gebruikt als merk.
En nu we weten hoe het zit, is het geen slecht idee dat onze J.F.K. te V. toch eieren voor zijn geld kiest, en het achteraf toch logisch is dat Talpa wel stappen neemt. Een tip voor de juridische afdeling is dat zaken soms anders geregeld kunnen worden, waarmee het resultaat ook geborgd wordt en er toch geen negatieve publiciteit ontstaat. Juridische afdelingen willen nog weleens een eigen belang dienen om het vakgebied interessant te houden, en dat lijkt me in dit specifieke geval misplaatst.
Weg met alle platgestampte worsten en eenheidspaden!

Gebruikersavatar
alex..
Berichten: 1136
Lid geworden op: 08 nov 2009 11:52

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door alex.. »

Net in RTL Boulevard hadden ze gezegd dat ze hun excuses aanbieden en hem een uitnodiging hebben gestuurd om eens langs te komen bij 538.
Dat hebben ze dan weer netjes opgelost.

Tom.
Berichten: 139
Lid geworden op: 08 jan 2007 23:13

Re: Puber krijgt een dagvaarding Talpa Radio B.V.

Bericht door Tom. »

tspronsen schreef: Volgens mij maken ze hem ontzettend blij als hij een middagje in de studio van Radio 538 mag meekijken hoe ze daar radio maken.
Vooruitziende blik?

Plaats reactie