Directeur NH/AT5 had vele petten op

Discussieer over de regionale omroepen

Moderator: admin6

Plaats reactie
Gebruikersavatar
froz0
Berichten: 394
Lid geworden op: 27 aug 2010 11:13

Directeur NH/AT5 had vele petten op

Bericht door froz0 »

Artikel over Paul van Gessel in het Parool+ gedeelte.

Analyse : Personeel opgelucht over vertrek omstreden directeur
Paul van Gessel stapt op als directeur van AT5 en NH Media. Dat zat eraan te komen, want Van Gessel maakte in de zes jaar dat hij aan het roer stond van beide omroepen een heleboel vijanden.
ROELF JAN DUIN
Het persbericht waarin het vertrek van Paul van Gessel bekend werd gemaakt, staat vol met termen die altijd van stal worden gehaald in zulke situaties: 'in goed overleg', 'volgend hoofdstuk', 'natuurlijk moment om het stokje over te dragen', 'zeer erkentelijk', 'dankbaar'.

Vriendelijke woorden die de hoogoplopende conflicten verbloemen die leidden tot het onvermijdelijke vertrek van Van Gessel, die na zes jaar weinig vrienden overhad binnen de bedrijven waar hij leiding aan gaf. Onder het personeel zorgde zijn vertrek dan ook vooral voor opluchting.
Kritiek op salaris
De klus die Van Gessel (1965) bij zijn aantreden in 2013 in de schoenen geschoven kreeg, was een ingewikkelde. NH Media, dat toen nog RTV Noord Holland heette, en het financieel noodlijdende AT5 moesten nauw met elkaar gaan samenwerken. Een verstandshuwelijk waar niemand echt op zat te wachten. Onder huwelijkse voorwaarden bovendien, want alleen al vanwege de verschillende financieringsstromen en cao's was een volledige fusie niet mogelijk. NH Media en AT5 bleven aparte organisaties die 'bedrijfsmatig geïntegreerd' werden. Aparte bloedgroepen ook, met een verschillende tone of voice en gevoel voor humor.

Onder leiding van Van Gessel verschoof de nadruk bij met name AT5 steeds meer naar online. Maar terwijl de bezoekcijfers van de site spectaculair stegen, daalde de kwaliteit van het aanbod op televisie. De Amsterdamse Kunstraad concludeerde in 2016 dat AT5 te veel aandacht besteedt aan verkeersongevallen, wegversperringen en kleine criminaliteit en te weinig aan politiek, maatschappelijke kwesties en kunst en cultuur.

Ook intern nam de onvrede toe. Er was kritiek op de hoogte van het salaris van Van Gessel, dat net iets boven de balkenendenorm lag, en op de vele petten die hij op had. Naast directeur van NH Media en AT5 was hij ook directeur van Publieke Omroep Amsterdam (POA), de stichting waar AT5, Salto en de Amsterdamse editie van FunX onder vallen. Door die constructie was Van Gessel praktisch zijn eigen baas.

Vorige maand ontsloeg Van Gessel de complete mediaraad van POA, een orgaan dat toezicht hield op de kwaliteit van het programma-aanbod van AT5. Ook lag hij overhoop met de ondernemingsraad van AT5. Dit conflict liep zo hoog op dat een mediator aangesteld moest worden, omdat er sprake was van een onwerkbare situatie.
Toekomst
Het vertrek van Van Gessel, per 1 januari 2019, valt in een spannende periode voor AT5, dat het ook al geruime tijd zonder hoofdredacteur moet doen. De concessieperiode van AT5 loopt af en in maart beslist de gemeenteraad wie de komende vijf jaar de uitzendrechten krijgt.

Naast AT5 heeft een andere partij zich gemeld, C-Amsterdam. Aanvankelijk werd nog gepoogd om AT5 en C-Amsterdam te laten samenwerken, maar die gesprekken zijn op niets uitgelopen.

Van Gessel maakt zich geen zorgen over zijn toekomst, schrijft hij in de persverklaring die gisteren werd verstuurd.

'Ik woon in een regio en werk in een branche met veel turbulentie en dus veel kansen. We zullen zien wat dat oplevert.'
Plaats reactie