omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Nieuws over lokale omroepen maar ook wat kan een lokale omroep aan zichzelf verbeteren? Of wat doet men juist goed?

Moderator: admin6

Gebruikersavatar
Tukker
Berichten: 11
Lid geworden op: 27 jun 2023 21:51

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Tukker »

https://www.tubantia.nl/almelo/oorlog-t ... a2e50f93f/
Oorlog tussen Omroep Almelo en 1Twente barst los: ‘Zelfs cameraploeg in de stad bedreigd’
In de studio van Omroep Almelo staat een boetepot. Iedereen die de naam 1Twente in de mond neemt, moet er een euro in doen. 1Twente beschuldigt de concurrent nu van een hetze. Daardoor zou zelfs een cameraploeg bedreigd zijn in het centrum van de stad. Dreigt er een omroepoorlog in Almelo?

Intrige en verdachtmakingen
Veel geld zit er nog niet in, maar de boetepot van Omroep Almelo zegt wel iets over hoe groot de weerzin is. Beide zenders voeren momenteel een verbeten strijd. Met intriges en verdachtmakingen, waarbij niet wordt geschroomd flink met modder te gooien. De sfeer is grimmig. Het draait allemaal om de nieuwe zendmachtiging voor Almelo, die in de loop van 2024 voor de komende vier jaren wordt verstrekt.

Kapers op de kust
Er zijn dus twee kapers op de kust: Omroep Almelo (AAVISIE en AAFM) en 1Twente. Bij deze keuze, die straks door de gemeenteraad wordt gemaakt, staat het voorbestaan van Omroep Almelo op het spel. Vandaar dat de huidige zendgemachtigde - die al circa 30 jaar de uitzendrechten heeft en vooral uit vrijwilligers bestaat - al weken driftig actie voert in de stad. Maar de manier waarop dat gebeurt, is concurrent 1Twente helemaal in het verkeerde keelgat geschoten.

Verslaggevers aangevallen
Dat blijkt uit een boze en bezorgde brief, waarin directeur Flip van Willigen van de Enschedese zender Omroep Almelo beschuldigt. Omroep Almelo zou ‘onjuiste informatie’ verspreiden en daardoor de concurrent in een kwaad daglicht stellen. Waardoor op straat Almeloërs zich zelfs agressief zouden hebben gedragen tegen een camerateam van 1Twente.

‘De wijze waarop een groepje Almeloërs onze verslaggevers attaqueerde heeft alles te maken met de, in onze ogen, hetze die wordt gevoerd tegen 1Twente”, stelt directeur Van Willigen, die in de brief tot een bittere constatering komt. ‘Op deze wijze wordt het werk van onze journalisten onmogelijk gemaakt.’

‘Grens overschreden’
Het aangehaalde incident in de omgeving van het Marktplein in Almelo gebeurde zaterdag 28 oktober. Het dreigde helemaal uit de hand te lopen. ‘Medewerkers van onze omroep werden bij het uitoefenen van hun taak zeer onheus behandeld. Ze voelden zich bedreigd en vermeden verdere confrontatie’, beschrijft de 1Twente-directeur. Door de manier van actievoeren heeft Omroep Almelo volgens hem een ‘belangrijke grens overschreden’. De brief met harde beschuldigingen is, behalve aan Omroep Almelo, ook verzonden aan het gemeentebestuur van Almelo en het Commissariaat voor de Media.

Handen in onschuld
Voorzitter Lieneke Bolhuis van de Lokale Omroep Almelo wast echter haar handen in onschuld. Ze is zich, naar eigen zeggen, van geen kwaad bewust. „We voeren geen hetze tegen 1Twente. Hier herkennen we ons niet in”, reageert Bolhuis. Maar het stemt haar wel ‘droevig’, zegt ze. „Het raakt me en doet pijn. Zeer teleurstellend.” Bolhuis neemt 1Twente de aantijgingen ‘bijzonder kwalijk’. Meer wil ze er niet over zeggen. „Oorlog? Daar lijkt het zo wel op. Maar dat beeld wordt opgeroepen door 1Twente. Niet door ons.” 1Twente-directeur Van Willigen wil niet regeren op dit verwijt.

Nóg iets heel merkwaardigs
En dan is er nog iets heel merkwaardigs aan de hand. Met het oog op de straks beschikbare zendmachtiging richtte Van Willigen recent de Stichting Lokale Omroep Almelo op. En liet daarbij die naam registreren bij de Kamer van Koophandel. Dat heeft kwaad bloed gezet bij Bolhuis en haar medebestuurders van de Almelose lokale omroep. „Want wij hebben exact dezelfde naam. Sinds 1995. Uiteraard ook geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. De heer van Willigen heeft willen en wetens onze naam gebruikt”, hekelt de voorzitter van Omroep Almelo.

Juridische stappen
Vier dagen geleden heeft ze Van Willigen schriftelijk gesommeerd de inschrijving in het handelsregister ongedaan te maken. Bolhuis heeft daarbij gedreigd met juridische stappen en een eis tot schadevergoeding. Dat had pijlsnel effect. 1Twente-directeur Van Willigen heeft inmiddels in een reactie laten weten dat de notaris inmiddels is gevraagd zowel statutair als in het handelsregister de naam aan te passen.
Och och
zeg maar wim
Streamer045
Berichten: 115
Lid geworden op: 09 dec 2022 01:29

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Streamer045 »

als het cvdm meeleest, ik zou meteen de subsidie van bij de omroepen intrekken in dit geval, bij loes hebben we in het verleden ook zoiets vergelijksbaars tussen tv en radio redactie mee gemaakt.
Tobias Horst
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 aug 2022 16:42

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Tobias Horst »

Waarom van beide oproepen?

De omroepen krijgen geen geld van CVDM maar van de Gemeente zelf.

Daarbij, 1twente heeft 150 duizend euro gekregen en heeft dat er nu al door heen gejaagd en heeft 70 duizend euro subsidie aangevraagd. Dat betekent 220 duizend euro in 1 jaar tijd. Omroep Almelo heeft dat pas na 6 jaar. Die 70 duizend in van de tafel gehaald door de Gemeente Almelo
Gebruikersavatar
Echtwel
Berichten: 3830
Lid geworden op: 28 nov 2007 11:04

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Echtwel »

Weer eens bijzonder hoe een zaak uit elkaar kan exploderen bewijst wel deze omroepen.
Ik denk dat een wetwijzing nodig is om de lokale omroep weer gezond te maken.
Foto zegt ook al genoeg (afschaffen en 1 nieuwe oproep er op ) ik zeg Feel Good :))


Afbeelding
The best way to predict the future is to to create it (Abraham Lincoln)
Gebruikersavatar
big T
Berichten: 4147
Lid geworden op: 25 jul 2004 01:59

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door big T »

Dat waren man en vrouw en nu niet meer?
Pascal. K
Berichten: 1464
Lid geworden op: 02 apr 2019 20:09

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Pascal. K »

Streamer045 schreef: 14 nov 2023 16:29 als het cvdm meeleest, ik zou meteen de subsidie van bij de omroepen intrekken in dit geval, bij loes hebben we in het verleden ook zoiets vergelijksbaars tussen tv en radio redactie mee gemaakt.
CvdM gaat niet over de subsidies.
Wouter01
Berichten: 34
Lid geworden op: 21 jan 2019 18:03

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Wouter01 »

Beide omroepen kunnen beter opgeheven worden. Ze kosten handenvol gemeenschaps geld dat veel beter besteed kan worden. Twente FM is eigenlijk de enige regionale omroep waar ik naar luister laat die de machtiging voor Almelo maar krijgen.
Rob de Greeuw
Berichten: 85
Lid geworden op: 15 mar 2020 01:36

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Rob de Greeuw »

Wouter01 schreef: 15 nov 2023 14:38 Beide omroepen kunnen beter opgeheven worden. Ze kosten handenvol gemeenschaps geld dat veel beter besteed kan worden. Twente FM is eigenlijk de enige regionale omroep waar ik naar luister laat die de machtiging voor Almelo maar krijgen.
Reken je maar niet rijk. Daar kun je misschien 1 lantaarnpaal van kopen.
Tobias Horst
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 aug 2022 16:42

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Tobias Horst »

Voor de duidelijkheid, Omroep Enschede(1Twente) heeft 170 duizend
euro gekregen van de Gemeente Almelo daarbij krijgt Omroep Enschede(1Twente) al 400 duizend euro van Enschede. Blijkbaar is dat allemaal op want ze hebben weer 70 duizend euro aangevraagd bij Almelo. Gemeente Almelo heeft het niet door laten gaan. Omroep Almelo (Aavisie) moet het jaarlijks met 40 duizend euro doen.

1Twente heeft al meerdere malen geldproblemen gehad en zo in de rode cijfers.
Aavisie in dit geval niet.

2019 zelfs nog
https://www.tubantia.nl/enschede/snel-e ... ~a3625772/
Gebruikersavatar
Radiostem
Berichten: 20
Lid geworden op: 24 jul 2007 09:13

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Radiostem »

Dit doet me denken aan de tijd van Radio Almelo in 1992. Ruzie, bonje en gedoe over beleid. Met als gevolg dat de zender op stil ging. Het blijft ook altijd rommelen binnen de lokalo-wereld. Nu weer om geld.
Tobias Horst
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 aug 2022 16:42

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Tobias Horst »

1Twente STOPT met pilot in Almelo omdat ze geen 50 duizend euro krijgen omdat de zendmachtiging uitgesteld is naar april i.p.v. 19 december dit jaar.

https://www.1twente.nl/artikel/3884213/ ... n-de-plomp

https://aavisie.nl/nieuws/actua/35698/G ... m=facebook

Toch bijzonder dat 1Twente 50 duizend euro nodig heeft voor 4 maanden en daarbij al 250 duizend heeft gekregen en dat Aavisie met 50 duizend euro 12 maanden mee moet doen.
Hoordopjes
Berichten: 11
Lid geworden op: 18 sep 2020 21:41

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Hoordopjes »

Misschien goed om te praten over de inhoud en niet over bedragen die nodig zijn voor het ondersteunen van de organisatie.

Met betrekking tot de nieuwbericht linkjes:
LOA is wat 'basic' in haar berichtgeving door de aanleiding niet te benoemen - 1Twente geeft wel wat meer uitleg/verdieping daarover, afgezien van de 'subsidieverbranding-toon' om de plaatselijke politiek te triggeren.

Gedachte van mij:
Het zou kunnen leiden tot de ondergang van LOA. Zij hebben naast gemeente Almelo ook aanvragen gedaan voor Hengelo en Wierden. Stel dat CvdM van hen 1 keuze verlangd voor dit gebied (volgens 1Twente 'samen advies [...] moet uitbrengen'), dan denk ik dat LOA aan het kortste eind trekt. Hengelo lijkt mij logisch (waarom hiervoor een aanvraag in '1Twente gebied'?) en Wierden... voelen zij zich toch prettiger bij/met TwenteFM (stijl/muziek/inhoud) of toch iets uit de Rijssen-hoek in het geval die ook mee willen doen?
LOA had in het verleden iets met Regio FM kunnen doen om wat binding te krijgen. Als alleen Almelo zou overblijven, dan heeft dat (gezien het beleid) geen (lange) toekomst.

Ik ga er trouwens niet vanuit dat 1Twente 150k heeft uitgegeven aan alleen personeel, dus van 'compleet verbranden van subsidie' zal niet zo'n sprake zijn. Maar een goede onderbouwing zou gezien de kritiek uit de Almelose politiek toch reëel zijn.
Tobias Horst
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 aug 2022 16:42

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Tobias Horst »

Het klopt inderdaad over de aangevraagde zendmachtiging in Wierden en Hengelo.

Wel daarbij te benoemen dat Omroep Almelo al Intentieverklaring heeft getekend met de volgende omroepen: RTV Sternet Haaksbergen, Hofstreek Omroep, Radio350 Rijssen-Holten (https://aavisie.nl/nieuws/actua/34628/4 ... eekomroep/)

Zij willen dus samenwerken in 1 streekomroep, daarom is er ook zendmachtiging aangevraagd in Wierden omdat het tussen Rijssen-Holten ligt en je het zo samen kunt voegen.

1Twente heeft overigens ook geld gevraagd aan de Gemeente Tubbergen met daarbij te zeggen dat ze al 50 duizend euro hadden gekregen van Almelo (terwijl dat helemaal nog niet besloten was)

Op dit moment worden er meerdere gesprekken gevoerd met Lokale omroepen om samen te werken met LOA
Gebruikersavatar
sverrips
Berichten: 613
Lid geworden op: 03 apr 2011 15:53

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door sverrips »

Rare clubs allemaal die lokale omroepen. Wij doen het met nog geen 30.000 euro per jaar. Knap hoor als je met 170.000 euro nog niet uit komt als lokale omroep !
https://progressieverock.nl - De progzender van ONS ALLEMAAL !
https://linux.radio - Eigen ontwikkelde radio automatisering en internetradio met AI in linux !
Tobias Horst
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 aug 2022 16:42

Re: omroepen Twente vechten elkaar de tent uit

Bericht door Tobias Horst »

sverrips schreef: 01 dec 2023 11:49 Rare clubs allemaal die lokale omroepen. Wij doen het met nog geen 30.000 euro per jaar. Knap hoor als je met 170.000 euro nog niet uit komt als lokale omroep !
Nou, geen 170 duizend. Maar een begroting van 750 duizend euro per jaar! Ze krijgen ook nog geld van Hengelo en Enschede
Plaats reactie