Fusie omroepen regio Leiden: Unity.NU

Nieuws over lokale omroepen maar ook wat kan een lokale omroep aan zichzelf verbeteren? Of wat doet men juist goed?

Moderator: admin6

Skinkie
Berichten: 2
Lid geworden op: 08 dec 2005 00:49

Re: Fusie omroepen regio Leiden: Unity.NU

Bericht door Skinkie »

deradioluisteraar schreef: 23 apr 2024 10:45 Blijft de vraag: waarom willen Holland Centraal (Unity) en Lorelei (Sleutelstad) persé fuseren tot 1 streekomroep met 1 geluid? Zou een paraplumodel, waarbij alle bij de streekomroep aangesloten omroepen samenwerken maar wel een eigen smoel hebben en houden niet veel beter zijn voor de Leidse regio? Leidenaren (en ook Leiderdorpers) zijn géén Voorschotenaren of Wassenaarders. Die verschillende groepen moet je niet te breed proberen te bedienen.
Omdat hier een winner takes all-model speelt. Vergeet niet dat ook Leidschendam-Voorburg technisch gezien nog in die streek zit. Wees realistisch denk je dat iemand uit Voorburg zit te wachten op nieuws uit Leiderdorp? Natuurlijk niet, die zijn veel meer georienteerd op Rijswijk en Den Haag.

Er zijn een aantal varianten, het paraplu model dat jij nu beschrijft + editionering zou inhouden dat alles voor de luisteraar het hetzelfde blijft. De stations houden hun eigen FM, DAB, TV, etc. maar je gaat iets centraals doen. Bijvoorbeeld een bestuur of verloning van medewerkers. Stel dat je nu van mening bent dat het zonder editionering moet dus we gaan afscheid nemen van de smoelen, dan denk ik dat het huidige model van samenwerking juist niet de juiste is. Dat leidt tot ruzie (Leiden, Twente) of kapen door een regionale omroep (Noord-Holland, Den Haag, Utrecht).

Ik zou een heel ander model voorstellen, wat meer aansluit op hoe de NPO had moeten werken. In lokale omroep land heb je het Programma Bepalend Orgaan (PBO). Stel nu eens dat je die rol veel meer waarde geeft. Dat PBO - als bestuurslaag - wordt de netcoördinator. Het PBO bepaalt welke programma's worden uitgezonden om representativiteit te behouden. Iedere individu of organisatie - ook de oude omroepen - kan zendtijd aanvragen voor een serie van programma's of bijvoorbeeld een event als een lokaal festival of dodenherdenking. Het PBO kan hun wensen weergeven, maar gaat alleen over de toetsing van wat wordt aangeboden en het budget wat daarvoor wordt aangevraagd. Een los gedeelte van de organisatie regelt de administratieve zaken zoals rechten (buma/sena) financien etc.

Wat is voor bovenstaande nodig?
1. Na de streekindeling stoppen we met vergunningen.
2. In het PBO-gedeelte van de organisatie neemt een individu maximaal 3 jaar een zetel, (de eerste helft krijgt een termijn van 1.5 jaar). En wordt door de gemeenteraden benoemd.
3. Gezien de huidige omroepen die de programma's aanbieden feitelijk productiehuizen worden lijkt facilitaire samenwerking slim, maar hoeft natuurlijk niet.

Waar leidt het toe?
1. We hebben zendtijd gesplitst van bestuur.
2. We hebben een bestuurslaag die over de wat beslist, maar niet over de hoe of wie.
3. Live gepresenteerde uren zullen altijd voor voice-tracks of non-stop gaan.
4. Het PBO gaat (eindelijk) aantonen dat ze representativiteit heeft, omdat ze dit aan de gemeentes in de streek moet gaan verantwoorden.
5. We zijn af van de eenpitters die redacteur, videoproductiebedrijfje, reclameverkoper, of iedere andere ziekelijk vorm van narcisme heeft die hun geldezel willen beschermen en we kunnen ons weer focussen op de LTMA/ICE-norm.
6. Iedere huidige lokale omroep kan (online) als (vrijwilligers)organisatie gewoon blijven doen wat ze leuk vinden net als iedere andere willekeurige weblog.
Steun elkaar, Kopieer Nederlands Waar!
Gebruikersavatar
Aart Rietveld
Berichten: 1015
Lid geworden op: 01 apr 2004 00:34

Re: Fusie omroepen regio Leiden: Unity.NU

Bericht door Aart Rietveld »

Het "binnenbrandje" bij Unity/Sleutelstad is inmiddels een uitslaande megabrand geworden.

Het Leidsch Dagblad schrijft er het volgende over:

Leiden grijpt in bij streekomroep, politiek koopt tijd voor gedegen en fatsoenlijk fusieplan

De Leidse gemeenteraad grijpt in bij fusieomroep ’Unity, met het nieuws van Sleutelstad’. Tijdens een spoeddebat donderdagavond vroeg de raad aan burgemeester en wethouders om er orde op zaken te stellen.

Het is genoeg geweest, vindt de raad. De nieuwe streekomroep gaat al maanden gebukt onder interne ruzies, vroeg laatst 50.000 euro om die te kunnen oplossen en deze week bleek dat de besturende stichting per 1 juli de helft van het journalistieke budget wil wegbezuinigen.

Ook besloot de stichting opnieuw eigenstandig de Leidse Sleutelstad-studio af te stoten - vanaf september staat deze niet meer in die begroting. Juist het plots afstoten van die studio was in maart voor Sleutelstad-directeur Chris de Waard en de zijnen de lont in een kruitvat dat al een jaar op ploffen stond, na de min of meer gedwongen en vervolgens slecht voorbereide samensmelting met concurrent Unity tot streekomroep.

De raad denkt dat de Leidse nieuwsvoorziening buitenproportioneel geraakt wordt door de bezuinigingen en weet dat Sleutelstad-medewerkers zich genegeerd voelen en overwegen het bijltje erbij neer te gooien.

Zij vreest de aftakeling van de journalistieke kwaliteit als de streekomroep zo doorgaat, zeker voor zover het de Leidse nieuwsvoorziening betreft. De politiek mist vooral een duidelijk fusieplan, dat samen met de medewerkers van de omroep is gemaakt.

Dat hoort er ook te zijn, en het ontbreken ervan maakt de kwestie alleen maar onoverzichtelijker, zei wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) in reactie. Zij stelt voor dat de stichting dat nu eerst gaat maken, samen met de medewerkers dit keer.

Daarmee omarmt zij het verzoek in de motie die PvdA en ChristenUnie indienden om samen met de andere betrokken gemeenten hierop aan te dringen bij de stichting en ervoor te zorgen dat er tot die tijd geen verstrekkende bezuinigingen worden doorgevoerd.

Omdat er duidelijk geen geld is bij de stichting op het moment, suggereerde de wethouder om de huur van de Leidse studio tot het einde van het jaar over te nemen en de Leidse redactie in stand te houden, wat circa 40.000 euro kost. Op die manier ontstaat extra tijd om een gedegen fusieplan te maken. Dat vindt de raad prima.

Het was geen gemakkelijk besluit. Normaal gesproken vinden de politici het niet zo ingewikkeld om in te grijpen als, bijvoorbeeld, een met belastinggeld betaald bouwplan veel te duur dreigt te worden.

Dit belastinggeld is echter bestemd voor een journalistieke organisatie, die onder meer geacht wordt de gemeente te controleren. Rechtstreeks ingrijpen kan gezien worden als machtsmisbruik van de geldverstrekker.

De VVD vindt de fusie tot dusver net als de rest ‘een mislukking van epische proporties’, zei raadslid Arie Roest, maar stemde om die reden toch tegen het voorstel. De rest van de raad steunde het.
Gebruikersavatar
MFM
Berichten: 3813
Lid geworden op: 11 jul 2005 16:56

Re: Fusie omroepen regio Leiden: Unity.NU

Bericht door MFM »

Ik vind het persoonlijk een totaal verkeerde aanpak van de politiek.
Brandjes blussen bij een stichting die zelf de broek niet kan ophouden is natuurlijk prima. Ook de voorwaarden die daaraan hangen.
Maar eigenlijk zou ik er dan voor blijven kiezen om gewoon de minimale subsidie te blijven geven. Daar hangen immers geen voorwaarden aan.

En hooguit advies en begeleiding ter ondersteuning geven zodat de onpartijdigheid van de omroep niet in gevaar komt.
De rest van de interne problemen moeten ze zelf oplossen.
Vervalt een studiolokatie of deel van de redactie daardoor dan is dat jammer maar klopt de bedrijfsvoering in ieder geval met de financiële situatie.
En waar nodig zal de stichting dan zelf zonder “dwang” van de politiek gewoon afscheid moeten nemen van de mensen die niet meer in het beleid passen. Of zichzelf opheffen…want als ik de soap zo volg dan speelt er meer emotie dan zaken doen mee.
Plaats reactie