Streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken nauwe samenwerking

Nieuws over lokale omroepen maar ook wat kan een lokale omroep aan zichzelf verbeteren? Of wat doet men juist goed?

Moderator: admin6

Plaats reactie
rmtech
Berichten: 52
Lid geworden op: 20 aug 2021 16:44

Streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken nauwe samenwerking

Bericht door rmtech »

Lokale omroepen die samenwerken als streekomroep kenden we al, maar twee streekomroepen die samen gaan werken is volgens mij nieuw. Onderstaand een nieuwsbericht van de site van ZuidWest.

Twee streekomroepen die samen willen werken dus. Ons West-Brabant heeft een turbulente tijd achter de rug en had veel ambities maar weinig slagkracht. Daar is hier ook een topic over. ZuidWest draait stabiel. Ons West-Brabant heeft 1 frequentie, dat waren er ooit meer maar blijkbaar zijn ze geconsolideerd. ZuidWest zendt op 3 frequenties uit. Alle twee hebben een nieuwssite.

De plannen lijken nog niet heel concreet. Technisch en organisatorisch samenwerken, maar ook 'onderzoeken of het gebied wel groot genoeg is voor twee streekomroepen'. Oftewel: een van de twee laten verdwijnen? Het is in ieder geval een redelijk versplinterd omroeplandschap in West-Brabant nu. Naast twee streekomroepen zijn er nog kleine omroepjes (Omroep Tholen, SLOS Steenbergen, Rucphen FM) tussen die met niemand samenwerken en zelfstandig opereren.

Het volledige bericht:
Afbeelding

De streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken op welke manieren ze intensief kunnen samenwerken. Ze willen vooral weten wat ze samen kunnen doen in de programmering en met techniek. Maar het zou ook kunnen komen tot gezamenlijke producties. Dat hebben de streekomroepen vrijdag aan hun personeel en vrijwilligers laten weten.

In West-Brabant zijn er niet alleen enkele lokale omroepen, maar ook twee streekomroepen. ZuidWest is de omroep voor de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Het publiek van Ons West-Brabant zit in de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Zundert. En dan is het natuurlijk al snel de vraag, of West-Brabant groot genoeg is voor twee grote, professionele streekomroepen.

Wel je eigen publiek blijven dienen
De streekomroepen in Nederland zijn aan het professionaliseren. ZuidWest doet bijvoorbeeld mee aan een pilotproject van het rijk en heeft daarom sinds maart 2020 een nieuwsteam met meerdere redacteuren en verslaggevers. Als het rijk besluit om voortaan een vaste subsidie te geven aan streekomroepen, is er steeds meer ruimte voor lokaal en regionaal nieuws van goede kwaliteit. Maar het blijft afwachten of er voldoende geld vrij komt om op hoog niveau te kunnen werken. Samenwerking kan veel schelen in de kosten.

Maarten van den Boom, directeur van ZuidWest, wil graag onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking. Beide omroepen brengen nu al streekgebonden programma’s op radio, televisie en online. En niet alleen amusement, talkshows of cultuur. “Nieuws is de basis, daar ligt onze toekomst. En die nieuwsredacties kunnen natuurlijk prima samenwerken, zonder dat ze vervreemden van hun eigen doelgroep,” benadrukt hij. Want hoe lokaler het nieuws blijft, hoe beter.

Kosten besparen en kennis delen
Ook Marinus van Binsbergen, voorzitter van Ons West-Brabant denkt dat beide streekomroepen kunnen groeien als ze samen optrekken. “Wij vertegenwoordigen wel een grote regio, maar zijn opgebouwd uit vele kleine lokale omroepen. We zijn pas een paar jaar geleden begonnen als streekomroep, dus alles was vrij nieuw,” vervolgt hij. “Maar nu willen we verder groeien. En dus gingen we op zoek naar een partner.”

Bij ZuidWest was Ons West-Brabant meteen welkom. Van den Boom is een groot voorstander van samenwerken, zoals met de landelijke en provinciale publieke omroepen, ondernemers, gemeenten of instellingen. En natuurlijk ook met de buurcollega’s. “We denken dat we elkaar kunnen versterken. En dan is het misschien ook allemaal wel sneller rendabel.” Van Binsbergen is het daar mee eens. “We kunnen mega kosten besparen en onze gezamenlijke kennis enorm laten toenemen.”

Niet blijven hangen in het verleden
Ons West-Brabant heeft een turbulente tijd achter de rug. De omroep had grote schulden en te hoge jaarlijkse kosten om overeind te kunnen blijven. Een nieuw bestuur moest orde op zaken stellen. En er volgde dus een zware bezuiniging. “Als bestuur hadden we drie keuzes: stoppen, pappen en nathouden, of doorgroeien,” kijkt Van Binsbergen terug op die tijd. “En wij kozen voor groei. Om aan alle eisen van het Commissariaat voor de Media te voldoen, moet je ook wel.”

ZuidWest is al langer bezig, is groter en heeft het financieel op orde. De omroep behaalde vorig jaar het landelijke Keurmerk Nederlandse Streekomroepen. Daarnaast is ZuidWest genomineerd voor ‘Omroep van het Jaar 2022’. Waarom dan toch kijken of je kunt samenwerken met Ons West-Brabant? “Beter een goede buur dan een verre vriend,” grapt Van den Boom.

Enthousiast team dat vol gas vooruit wil
Maar net als Van Binsbergen wil hij vooruit kijken en niet achterom. “Alle seinen staan op groen dat er geld komt voor streekomroepen van de overheid. Dat kan nog een wel even op zich laten wachten, maar het zit er aan te komen,” vervolgt Van den Boom. “Dus ik heb er alle vertrouwen in dat er geld komt. En wat we willen onderzoeken is, of het uitzendgebied groot genoeg is voor twee professionele streekomroepen.”

Ons West-Brabant heeft niet zo veel samenwerkingsverbanden als ZuidWest heeft. “Maar als we onszelf bewijzen, komen er vast wel nieuwe kansen en samenwerkingen bij,” verwacht Van Binsbergen. “En dan kijken we als voorbeeld graag naar ZuidWest. Want dat is de droom waar wij ook willen uitkomen.” Aan zijn vrijwilligers zal het niet liggen, die schudden graag het moeizame verleden van zich af. “We hebben een enthousiast team dat graag vol gas wil. En nu hebben we de juiste mensen op de juiste plek, dus we kijken naar de toekomst.”
slam538q
Berichten: 429
Lid geworden op: 28 apr 2016 10:55

Re: Streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken nauwe samenwerking

Bericht door slam538q »

Inmiddels werken ze samen. Wat vind de luisteraar hierva
Pascal. K
Berichten: 1481
Lid geworden op: 02 apr 2019 20:09

Re: Streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken nauwe samenwerking

Bericht door Pascal. K »

slam538q schreef: 06 apr 2024 18:08 Inmiddels werken ze samen. Wat vind de luisteraar hierva
Denk dat je daar de luisteraar voor moet vragen en niet de forumbezoekers die vaak geen eens luisteren
jur
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 mei 2024 23:13

Re: Streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken nauwe samenwerking

Bericht door jur »

Hoi, ik ben oud medewerker die bij Ons West Brabant is weggegaan omdat het allemaal een ongeregeld zooitje was. Dus ik ben niet helemaal zonder vooroordelen. Maar als ik nu naar de radio luister word ik toch wel blij!

Lijkt erop dat ze een harde schoonmaak hebben gehouden daar. Alle 60s en 70s zijn eruit en ze beginnen nu vgm vanaf de 80s tot nu met niet volkse Nederlandtalige nummers erdoor. Weinig gitaarmuziek, meer uptempo. Het is veilig maar eigenlijk best goed.

De overgangen tussen de nummers en jingles zijn ook goed, er zijn geen stille momenten meer na de jingles. Dat irriteerde me altijd zo bij Ons West Brabant. Als ik iets had opgelost, dan werden de nieuwe nummers niet goed geladen!

De themashows zijn weg maar ik hoorde wel een oud collega vanmiddag elk half uur lokaal nieuws lezen. Lijken te focussen op een volledige programmering overdag met een live ochtendshow. Middag hoor je soms wel dat het voicetrack is hoor!!

De naam Ons West Brabant is helemaal geschrapt en ze doen nu alles onder ZuidWest Fm. De ontvangst is veel beter geworden. Eerder had ik moeite om het op 106.7 fm thuis in Zevenbergen te ontvangen, maar nu is het signaal sterker en kan ik luisteren tot voorbij de Moerdijkbrug als ik in de auto zit. Ook huidige programma op de RDS en elk uur ververst.

Het oude gebouw in Oudenbosch is toen ik laatst keek helemaal leeggehaald en het hek was dicht en de vlaggen weg. Volgens hun website zitten ze nu in Etten-Leur en Bergen op Zoom. De stream klinkt goed en de website is netjes en met veel nieuws. Ik las over ruzie en drama bij Sleutelstad in Leiden, maar dit lijkt een succesvolle fusie te zijn die veel verbeteringen heeft gebracht zonder dat eindeloze gezanik en ego's!

Mvg Jurgen
Plaats reactie