lokale (streek) omroepen op DAB

Nieuws over lokale omroepen maar ook wat kan een lokale omroep aan zichzelf verbeteren? Of wat doet men juist goed?

Moderator: admin6

Plaats reactie
Gebruikersavatar
radiogolfje
Berichten: 4981
Lid geworden op: 27 mar 2004 07:50

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door radiogolfje »

Vandaag in de Media magazine:

Op 1 januari 2018 stoppen alle lokale experimenten die momenteel plaatsvinden in de digitale ether (DAB+). Dit heeft Agentschap Telecom (AT) bevestigd tegenover deze website.
Vergunning

Momenteel vinden er in diverse regio’s experimentele uitzendingen plaats in de digitale ether op lokaal niveau. De vergunninghouders maken hiervoor gebruik van een zogenaamde experimenteer vergunning. Dit type vergunning wordt door Agentschap Telecom uitgegeven voor een periode van maximaal zes maanden met de mogelijkheid om het experiment voor nog maximaal zes maanden te verlengen.
Experimenten stoppen

Half oktober jl. is er in Apeldoorn nog een lokaal DAB+-experiment van start gegaan. Dit experiment zal echter samen met alle andere lokale DAB+-uitzendingen ook stoppen op 1 januari aanstaande. Agentschap Telecom heeft besloten het project met lokale experimenten in de digitale ether op 1 januari te stoppen.

Definitieve plek in de digitale ether:

Wanneer lokale omroepen definitief een plek krijgen in de digitale ether is nog niet duidelijk. NLPO, de overkoepelende organisatie van lokale- en streekomroepen in Nederland, gaf onlangs druk bezig zijn met Agentschap Telecom en het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat voor een definitieve indeling van de frequentieruimte die beschikbaar is gesteld voor lokale omroepen.

“De frequentieplannen voor DAB+ voor lokale- en streekomroepen worden momenteel ingedeeld langs de ca. 80 streekomroepgebieden zoals onlangs door NLPO namens de sector vastgesteld. Ook alle huidige investeringen van lokale omroepen in de lopende pilots en experimenten met DAB+ zijn hier op gebaseerd.”, aldus NLPO onlangs.

Laag 6:

Voor lokale- en streekomroepen is een speciale frequentielaag gereserveerd in de digitale ether: de zogenaamde laag 6. Juist deze laag is momenteel punt van discussie in een verbeterplan voor de indeling van de digitale ether. Dit verbeterplan, dat opgesteld is door zenderexploitant Broadcast Partners, voorziet in het indelen van deze laag in ongeveer 50 bovenregionale kavels.

Niet alleen lokale omroepen maar ook regionale commerciële radiozenders zouden dan gebruik kunnen maken van deze laag. In andere lagen zou dan meer ruimte vrij komen voor landelijke commerciële radiozenders. De NLPO heeft al aangegeven dat dit plan geen verbetering is voor de lokale- en streekomroepen.

Gestart in Oost-Groningen:

In juni 2016 gingen een aantal lokale omroepen in Oost-Groningen als eerste van start met experimentele uitzendingen via DAB+. Daarna zijn er bijna dertig experimenten in Nederland ontstaan met digitale etheruitzendingen op lokaal niveau. Niet alleen publieke lokale radiozenders zenden momenteel uit via deze frequenties maar ook radiozenders die bijvoorbeeld alleen via de middengolf of Internet zijn te horen.
Conclusies

Ook de NLPO zelf voert experimentele uitzendingen uit via de digitale ether. Hiervoor is een netwerk van DAB+-zenders opgebouwd in de Achterhoek en Twente. Bij dit experiment wordt er een relatief groot aantal zenders met een laagvermogen ingezet. Zenderexploitant Broadcast Partners heeft op basis van een experiment met lokale radio via DAB+ in Den Haag geconcludeerd dat vooral een hoogvermogen zender zorgt voor een goede ontvangst van lokale radiozenders.

René Stevens, vanuit het bedrijf HF Prints betrokken bij een aantal lokale DAB+-experimenten gaf eerder tegenover deze website aan dat niet alleen het vermogen van invloed is op de ontvangst ook het zogenaamde protectielevel.

Variatie:

Met het verdwijnen van de lokale experimenten via DAB+ zal het aanbod van radiozenders via de digitale ether in diverse regio’s versoberen. Radiozenders als Impact AM, Dance Radio, C-Dance, AMW, Radio Groeistad, Pro FM en Rebecca Radio waren in delen van Nederland exclusief via de digitale ether te horen.
Madurodam FM
Berichten: 1759
Lid geworden op: 10 okt 2002 15:06

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door Madurodam FM »

Ja, met tijdelijke vergunningen weet je dat het een keer op gaat houden. Maar wat een gemis, want om eerlijk te zijn luister ik via DAB+ naar geen enkel landelijk of regionaal station maar enkel naar lokale stations. Het gaat dus stil worden vanaf 1 januari en wachten tot lokale radio via DAB+ terug mag komen. Ik ben alleen bang dat het plaatje er dan volkomen anders uit zal zien. Jammer dat EZK er niet voor heeft gekozen de vergunningen nogmaals te verlengen totdat er meer duidelijkheid is hoe DAB+ opnieuw ingedeeld gaat worden.
"de grootste hits voor 't kleinste stadje van Nederland"
hvbeek
Berichten: 407
Lid geworden op: 09 mar 2004 22:50

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door hvbeek »

Impact AM uit Leiden geeft nog tot eind dit jaar een fijn sinterklaas/kerstkado door op hun mux op 5D: Hitradio Centraal Den Haag is sinds maandagavond te horen. https://mediamagazine.nl/voormalige-vri ... aag-op-dab
Netsnoer
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 nov 2008 03:02

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door Netsnoer »

Danceradio en Jammfm terug op 5D Leiden, sinds vanavond weer.
Gebruikersavatar
Gertw68
Berichten: 456
Lid geworden op: 20 jul 2008 14:46

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door Gertw68 »

Inmiddels zijn er weer vergunningen uitgegeven. https://www.radio-tv-nederland.nl/dab/d ... okaal.html
littlethunderbird
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 dec 2020 20:34

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door littlethunderbird »

Wat zijn zo'n beetje de maandelijkse (abonnements)kosten voor een lokale DAB-frequentie in laag 6? Naast de kosten (€ 659 in 2021) van Agentschap Telecom.
Gebruikersavatar
radiogolfje
Berichten: 4981
Lid geworden op: 27 mar 2004 07:50

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door radiogolfje »

Ik denk dat dit van streek tot streek varieert. Er zijn veel variabelen, zoals de totale kosten van de zenders, opstelkosten, service enz gedeeld door het aantal stations dat mee doet.
De minimale bedragen die ik hoor zijn rond de 60 euro per maand tot ruim 300 per maand.

Vergunning is bij mijn weten voor de periode tot 1 september 2022 659 euro maar wel zijn de toezichtkosten per jaar.
Pascal. K
Berichten: 409
Lid geworden op: 02 apr 2019 20:09

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door Pascal. K »

littlethunderbird schreef: 28 dec 2020 20:38 Wat zijn zo'n beetje de maandelijkse (abonnements)kosten voor een lokale DAB-frequentie in laag 6? Naast de kosten (€ 659 in 2021) van Agentschap Telecom.
Naast je distributie en uitzendkosten heb je ook nog de muziek rechten van buma stemra en sena, vanuitgaande dat je doet net als kosten voor CvdM.
Gebruikersavatar
froz0
Berichten: 380
Lid geworden op: 27 aug 2010 11:13

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door froz0 »

De angel is uit het DAB+ conflict tussen de vijf omroepen in allotment 20. Opvallend genoeg lijkt het optreden van het Agentschap Telecom wel tot een flinke kaalslag te leiden. Na Castricum105 en de O.S.U zegt ook RTV80 de uitzendingen via DAB+ te stoppen. Dit naar aanleiding van de 'uitspraak' van het AT in het conflict en de factuur van 10.000 euro die het AT over de vijf omroepen verdeelt.

Heerhugowaard Centraal (onderdeel van Streekstad Centraal, waar ook Langedijk- en Alkmaar Centraal toe behoren) heeft uiteindelijk met zenderoperator Geels en BEAT FM afgesproken dat zij zich terugtrekken uit allotment 20 onder de voorwaarde dat Geels stopt met de exploitatie van allotment 21. Vanaf januari wordt de exploitatie van allotment 21 overgenomen door Broadcast Partners. Streekstad Centraal is nu tijdelijk op allotment 21 te horen via de zender van Geels.
Gebruikersavatar
Badeendje
Berichten: 314
Lid geworden op: 29 aug 2007 16:22

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door Badeendje »

Coastline FM gestopt en is Dijk&Waard toegevoegd op 7B Alkmaar
Kwak kwak!
Gebruikersavatar
R.J. Mulder
Berichten: 152
Lid geworden op: 02 apr 2006 16:27

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door R.J. Mulder »

Raar, 3 zenders actief waarvan er maar een met vergunning wordt genoemd bij het AT.
Gebruikersavatar
radiogolfje
Berichten: 4981
Lid geworden op: 27 mar 2004 07:50

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door radiogolfje »

bandbreedte vullen.
Gebruikersavatar
Echtwel
Berichten: 3280
Lid geworden op: 28 nov 2007 11:04

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door Echtwel »

Ik vraag mij echter af waar het verdienmodel ik zie op de site en hoor (niet) veel reclame op de sations hoe houden ze het toch vol ?
The best way to predict the future is to to create it (Abraham Lincoln)
Gebruikersavatar
perikelen
Berichten: 359
Lid geworden op: 26 nov 2004 10:42

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door perikelen »

Radio Dijk en Waard is volgens de eigen website een onderdeel van Streekstad, Hitradio072 is volgens mij een commercieel initiatief. In de Facebookgroep voor lokale omroepen meldt Streekstad dat het de bedoeling is dat de mux als één geheel aan de man gebracht gaat worden. Dus niet per kanaal. Best slim eigenlijk. Pakken ze een flinke doelgroep.
R.J. Mulder schreef: 01 jan 2021 21:34Raar, 3 zenders actief waarvan er maar een met vergunning wordt genoemd bij het AT.
gebeurt oa in Heiloo ook
Tot zover deze digitaal gedistribueerde uiting van mijn virtuele mening...
glokhoff
Berichten: 556
Lid geworden op: 27 jan 2013 14:03

Re: lokale (streek) omroepen op DAB

Bericht door glokhoff »

perikelen schreef: 30 jan 2021 10:22
R.J. Mulder schreef: 01 jan 2021 21:34Raar, 3 zenders actief waarvan er maar een met vergunning wordt genoemd bij het AT.
gebeurt oa in Heiloo ook
Volgens de vergunning mogen vergunninghouders de nog ongebruikte capaciteit gebruiken, als het maar met stations met een toelating van het CvdM gebeurt.
Plaats reactie