DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Frequentie planning, zerobase, ontvangstproblemen, gevoeligheid van tuners, de beste antenne opstelling en omgevallen masten

Moderator: admin6

Plaats reactie
EtherScout
Berichten: 2173
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door EtherScout »

MFM schreef: 26 okt 2021 21:37 Ja, dat is al snel met Spotify.
Als muziekfreak krijg ik veel nieuwsbrieven en ook de muziek zelf geplugd via de labels, maar ik kan me zo voorstellen dat je door je bv op de lijsten met de nieuwste toevoegingen op Spotify te abonneren ook hele andere suggesties zal krijgen dan wanneer je in je eigen bubbel blijft.

Wat dat betreft zie ik het net zoals dat sommige mensen nooit naar andere zenders op zoek gaan en hooguit een enkele keer verdwalen naar een andere zender zijn terwijl anderen al snel al hun voorkeuze kanalen vol hebben staan en er nog veel meer in hun favorieten lijstje willen.
Klopt, maar het gaat erom wat de luisteraars willen. Dat bepaalt de keuze. Mijn punt is, dat radio-omroep met de vrije etherontvangst nu nog een uniek voordeel heeft ten opzichte van internet. Dat voordeel kan nu nèt het argument zijn om op een bepaald moment radio te luisteren in plaats van Spotify.

Er zal nooit meer, net zoals vroeger, één luisterplatform zijn. Die tijd is toch echt voorbij. Radio-omroep heeft anno nu flinke concurrentie van andere media, waarvan Spotify er eentje is. Ik denk dat digitale etherradio de radio-omroepen helpt om ook in de nabije toekomst (langer) overeind te blijven. Dan zit de radio-omroep in de ether in een nieuw jasje met meer keuze dan vroeger. Etherradio hoeft echt niet de aantallen te halen, die het vroeger haalde. Het gaat erom, dat de mogelijkheid om free-to-air te luisteren ook in de toekomst blijft bestaan.

Vrije etherontvangst vind ik één van de belangrijkste kenmerken van radio-omroep. Zonder dat, is radio-omroep niet meer dan slechts één van de vele internetdiensten.
Gebruikersavatar
Zwarte IJsbeer
Berichten: 1144
Lid geworden op: 19 jun 2005 09:35

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door Zwarte IJsbeer »

Wat ik me afvraag is het volgende. Spreek je van D.A.B. plus of dapplus? Ik hoorde dat laatst in een jingle bij een lokale omroep ergens in het land.
Alle tv's de wereld uit, radio's aan de macht
Gebruikersavatar
MFM
Berichten: 3716
Lid geworden op: 11 jul 2005 16:56

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door MFM »

Ik denk dat je daar een denkfout maakt. @EtherScout
Wat de luisteraar wil is simpel. Als ze er tijd voor hebben radio/muziek luisteren. Hoe? Dat maakt vaak helemaal niets uit.

De vaak jongere luisteraar doet geen moeite en heeft zijn apps op de smartphone en nog vaker geen eigen auto.
De vaak oudere niet interessant voor de reclameburo’s luisteraar doet geen moeite en heeft zijn voorkeuzezenders op de dab+ radio of heeft bv een bluetoothlijntje van smartphone naar zijn versterker.

Free to Air is ook een wassen neus. Je moet er vanuit gaan dat radio luisteren via de kabel, de norm in de 00’s, niet meer bestaat. Uitgefaseerd door de Ziggo’s van NL.
Dus alleen in de auto of op het werk zou je free to air dab+ kunnen luisteren. En dan stem je voor dat dagelijks ritje van en naar huis toe ook niet op tig zenders af. Op kantoor staat vaak ook maar 1 radiozender aan.

Als iemand wat wil/moet horen of zien dan vind ie wel een manier.
De meeste mensen zoeken niet meer zoals vroeger op FM naar hun favo zender. Als je naar de online cijfers kijkt dan zie je dat dat ook behoorlijk verschoven en versplinterd is.

Wat de luisteraar dus wil is voor die 3 a 4 uurtjes dat ie zelf mag kiezen wat ie hoort gewoon het gemakkelijkste alternatief pakt. En dan maakt dat niet uit of het via data, online thuis of free to air is.
StefanT
Berichten: 263
Lid geworden op: 22 apr 2021 16:42

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door StefanT »

Zwarte IJsbeer schreef: 27 okt 2021 12:39 Wat ik me afvraag is het volgende. Spreek je van D.A.B. plus of dapplus? Ik hoorde dat laatst in een jingle bij een lokale omroep ergens in het land.
D.A.B.Plus
EtherScout
Berichten: 2173
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door EtherScout »

Als je dit artikel op Radiowereld leest, dan is het antwoord op de vraag van dit topic dus ja. Etherradio blijft bestaan, ook als analoog uit gaat.
Feivel
Berichten: 669
Lid geworden op: 12 okt 2012 17:23

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door Feivel »

Ik denk, persoonlijk, dat FM-radio niet zomaar uit de denkwijze van doodgewone (niet radiofiele) gebruikers gaat. Toen ik tegen de buurvrouw zei dat ik een radiostation manage, vroeg ze: “Oh, hoe heet het? En op welke frequentie kun je dat ontvangen?” Tekenend, lijkt me.
EtherScout
Berichten: 2173
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door EtherScout »

Feivel schreef: 10 nov 2021 20:42 Ik denk, persoonlijk, dat FM-radio niet zomaar uit de denkwijze van doodgewone (niet radiofiele) gebruikers gaat. Toen ik tegen de buurvrouw zei dat ik een radiostation manage, vroeg ze: “Oh, hoe heet het? En op welke frequentie kun je dat ontvangen?” Tekenend, lijkt me.
Het artikel gaat niet over FM vs DAB+, maar over etherradio vs internet. Mensen willen gratis en onbeperkt radio in de auto en zowel FM als DAB+ voldoen hieraan. Het lijkt er niet op, dat het de mensen veel kan schelen, als de radio niet meer via FM komt, zolang de radio maar gratis en onbeperkt is. Ik denk dat de overgang van FM naar DAB+ in de auto vrij geruisloos zal gaan, zeker nu DAB+ standaard ingebouwd wordt. Hoe dan ook, vrij te ontvangen radio via de ether zal blijven bestaan.
density1
Berichten: 6593
Lid geworden op: 05 aug 2017 18:35

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door density1 »

De mogelijkheden worden alleen maar meer, zoals internet radio wat daar bij komt.
StefanT
Berichten: 263
Lid geworden op: 22 apr 2021 16:42

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door StefanT »

EtherScout schreef: 11 nov 2021 08:23 Mensen willen gratis en onbeperkt radio
Luisteren via een 4G abonnement wordt gezien als gratis. Je hebt al 4G en straks 5G en je hebt al internet thuis.
Gebruikersavatar
MFM
Berichten: 3716
Lid geworden op: 11 jul 2005 16:56

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door MFM »

De gemiddelde na het jaar 2000 geboren Nederlander heeft totaal niets met FM, middengolf en dab+.
Dat zijn vaak de kinderen die opgroeien met standaard overal online zijn.
Telefoon vol apps, op de xbox/ps5 naar films kijken of muziek luisteren, vaak ook via een bluetooth mono speakertje op Spotify, Netflix enz.

Voor hun begrippen is dat (op game/spotify abbo na) al gratis.

Radio beleven zij anders dan wij. Kijk maar naar de clips van shows op de socialmediaplatforms. Dat zijn vaak “hilarische” fragmenten van de ochtend of middagshows waaronder bijna alleen comments van 25plussers staan.

Free wifi is voor hun belangrijker dan vrij te ontvangen dab+ zenders.
density1
Berichten: 6593
Lid geworden op: 05 aug 2017 18:35

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door density1 »

Dat hele artikel over dat onderzoek over radiobeluistering neem ik dan ook met een korreltje zout. Het is maar een onderzoek en met bepaalde vraagstellingen kun je de antwoorden een bepaalde kant op sturen.
iljitsch
Berichten: 36
Lid geworden op: 03 jun 2015 20:34

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door iljitsch »

Van de site van de Volkskrant: Met DAB+ komt men niet verder dan zeggen dat het de toekomst is. Daar word ik altijd heel zenuwachtig van

Het enige voordeel van DAB dat de columnist ziet is dat je dan van de promo's voor DAB af bent. (Ben bang dat dat tegen gaat vallen zolang we simulcast hebben...)

Zelf zat ik te denken dat het voordeel van DAB betere ontvangst is, maar na de eerdere posts hier gelezen te hebben ben ik daarmee waarschijnlijk in de minderheid. :D

Maar toch: heeft DAB voordeel boven FM? Stel je voor dat we de keuze hebben tussen een volwassen FM-netwerk (bestaat nu) vs een volwassen DAB-netwerk (hebben we nog niet helemaal), welke zou dan beter zijn?

Dan heb je natuurlijk de vraag of etherradio überhaupt nog toegevoegde waarde heeft. Wat mij betreft: niet zo heel veel. Ik hou er niet van om naar andermans muziekkeuze te luisteren, bij nieuws ettelijke minuten vast te zitten aan oninteressante onderwerpen is vervelend en radioreclames zijn de uitvinding van de duivel. (Bij televisie (en tegenwoordig Youtube) grijp ik altijd gelijk naar de mute-knop als er reclame begint.)

Aan de andere kant: soms toch wel handig dat het er is. Bijvoorbeeld verkiezingsavond, waarbij ik schakel tussen allerlei televisiezenders. De radio hou ik op laag volume en kan ik harder zetten als daar iets interessants binnenkomt. Kan geen "smart TV" tegenop. En, superbelangrijk: bij noodgevallen. Als de stroom uitvalt is het mobiele netwerk ook vrij snel weg, maar zelfs als de lokale zender uitvalt kan je er op je radio op batterijen nog wel eentje 20, 30 of 40 km verderop ontvangen om te weten wat er aan de hand is.

Zelf luister ik voornamelijk naar podcasts, waarvan een niet onaanzienlijk deel radioprogramma's die ik dus later terugluister. En voor muziek mijn eigen lokale bibliotheek.

Maar er zijn stapels mensen die de radio op de achtergrond aan hebben voor muziek en/of op bepaalde tijden van de dag de radio aanhebben voor nieuws. Dit in een groot gebied "passief" kunnen ontvangen zonder internetabonnement heeft dus zeker toegevoegde waarde. Ook geeft het veel meer bereik in de auto en dergelijke, wat zich vertaalt in meer mensen die de streams opzoeken.

Nog even terug naar die betere/slechtere ontvangst: ik zit in Den Haag aan de rand van het land. Dat betekent dat je vaak redelijk aan de rand van het bereik van een centraler opgestelde zender zit. Met name voor Radio1 is dit problematisch, omdat die pas laat FM-frequenties kreeg en het dus moest stellen met wat er op dat moment nog over was. Zelfs de lokale steunzender hier een kilometer verderop komt binnenshuis met maar heel matig door.

Voor DAB is dit een heel ander verhaal: alle belangrijke zenders zitten op de zendtoren bezuidenhout die ik vanuit mijn raam een kilometer verderop zie staan. En in tegenstelling tot bij de FM tellen al die zenders die ieder voor zich misschien niet heel sterk doorkomen wel op tot een stevig totaal-signaal.

Mijn stelling, weliswaar niet volledig wetenschappelijk onderbouwd: DAB jkan betere dekking geven dan FM omdat je ongelimiteerd steunzenders kan plaatsen die alleen maar helpen, in tegenstelling tot FM-steunzenders die extra frequentieruimte gebruiken en gezien hun zwakke vermogen alleen heel lokaal helpen, en dan alleen als je steeds weet op welke zender je moet afstemmen.

Ik denk dat het er uiteindelijk op neer gaat komen dat de commerciële zenders met name voor de dekking in de auto gaan en dus binnenshuis meestal slecht te ontvangen zullen zijn. De publieken zullen hun rampenzenderfunctie moeten waarmaken en dus een beter netwerk moeten bouwen en de kanalen waar het om gaat de hoogst mogelijke protectie geven om ook binnenshuis nog te kunnen werken.
StefanT
Berichten: 263
Lid geworden op: 22 apr 2021 16:42

DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door StefanT »

https://www.radiofreak.nl/rick-van-velt ... -gevonden/

Rick van Velthuysen denkt dat DAB+, de digitale ether, nooit echt aan zal slaan. Hij heeft het nooit interessant gevonden, zei hij in z’n eigen programma na een vraag van een luisteraar. “Ik heb het wel in m’n auto zitten, dus ik luister er weleens naar. Maar meestal denk ik dan mwah… het geluid is een beetje platgeslagen. Al wordt het steeds beter. Maar ik denk dat het meer naar streaming gaat.”

De dj van NPO Radio 2 denkt zelfs dat het hele idee van radiomaken anders gaat worden. “Plaatjes draaien zal straks een soort van bijzaak worden, het wordt meer de vraag wat je aan content te melden hebt. Het zal erom gaan hoeveel luisterpubliek je hebt en hoe trouw ze luisteren. Het wordt meer een community.”

Het idee dat je een vaste programmering voorgeschoteld krijgt zal ook niet meer lang blijven, volgens de dj. “Ik denk dat het meer in blokken gaat werken. Dat je een eigen programmering gaat samenstellen. Ik merk nu al dat mensen overdag reageren op mijn nachtprogramma.”
passie3105
Berichten: 632
Lid geworden op: 18 feb 2010 11:16

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door passie3105 »

Die reactie doet me aan dit filmpje denken https://www.youtube.com/watch?v=TNwhIHqM60g :lol:
EtherScout
Berichten: 2173
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: DAB+ Gaat dat nog wat worden?

Bericht door EtherScout »

StefanT schreef: 28 mei 2022 12:48 Rick van Velthuysen denkt dat DAB+, de digitale ether, nooit echt aan zal slaan. Hij heeft het nooit interessant gevonden, zei hij in z’n eigen programma na een vraag van een luisteraar. “Ik heb het wel in m’n auto zitten, dus ik luister er weleens naar. Maar meestal denk ik dan mwah… het geluid is een beetje platgeslagen. Al wordt het steeds beter. Maar ik denk dat het meer naar streaming gaat.”
De techniek is ook niet interessant voor de luisteraar. Maar dat wil niet zeggen, dat het niks is en niet aanslaat. Mensen gebruiken het zonder erbij stil te staan. DAB+ hoeft geen hype te zijn om z'n nut te hebben.

Streaming en vooral ook on-demand zal blijven toenemen. Ooit komt er een moment dat FM niet langer rendabel is. Juist daarom is het handig om een goedkopere vorm van etherradio te hebben dan FM, zodat vrije etherontvangst dan toch kan blijven bestaan.
Plaats reactie