DAB+ in Frankrijk

Frequentie planning, zerobase, ontvangstproblemen, gevoeligheid van tuners, de beste antenne opstelling en omgevallen masten

Moderator: admin6

Plaats reactie
EtherScout
Berichten: 1762
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

DAB+ in Frankrijk

Bericht door EtherScout »

DX-nieuws: in de Franse regio Nord-Pas-de-Calais is DAB+ van start gegaan. Er is een regionale mux op 8A en twee lokale muxen in Rijsel (Lille) op 7C en 7D. Daarnaast schijnen er lokale muxen te komen in Duinkerke en Calais.

Franse DAB+ is nog steeds niet landelijk, maar waar ze starten, starten ze wel meteen met meerdere muxen tegelijk.

EtherScout
Berichten: 1762
Lid geworden op: 11 dec 2010 20:40

Re: DAB+ in Frankrijk

Bericht door EtherScout »

Madurodam FM schreef:
15 okt 2018 15:41
Toch leuk om de ontwikkelingen rond de uitrol van DAB+ in Frankrijk te volgen. Ook daar waren het de grote partijen als RTL, NRJ Group en bijvoorbeeld SkyRock die er alles aan deden om DAB+ niet te laten slagen. Het liep echter anders, via regionale DAB+ muxen gingen de afgelopen periode vele kleine stations van start; lokaal, regionaal en stations met een specifieke doelgroep. Het is nu de NRJ Group die eieren voor zijn geld kiest en aanvragen heeft ingediend voor enkele regio muxen. Als NRJ gaat, dan kun je er zeker van zijn dat ook RTL (de grootste tegenstander van DAB+ in Europa) overstag gaat. Dat deed het onlangs ook als 1 van de laatste in Duitsland. Luxemburg kan dan ook niet meer lang gaan duren.
Dit zijn goede ontwikkelingen. Frankrijk laat zien dat overheden zich niet moeten laten ringeloren door de gevestigde partijen en de frequenties desnoods eerst maar alleen aan de welwillende nieuwkomers moet geven. Nu de herindeling en veilingen voor nieuwkomers in Nederland nog...

Madurodam FM
Berichten: 1630
Lid geworden op: 10 okt 2002 15:06

Re: DAB+ in Frankrijk

Bericht door Madurodam FM »

Dat zie ik jammergenoeg hier niet gebeuren. Er zijn bij zo'n taskforce teveel partijen betrokken met ieder hun belang. Heeft de ene een idee of voorkeur is er altijd weer een andere partij die tegen is.

Frankrijk heeft dat dus compleet anders aangepakt, beginnen met uitrollen terwijl heel wat partijen niet van plan waren hieraan mee te werken.
Nu is Frankrijk natuurlijk niet te vergelijken met Nederland, maar de uitrol aldaar gaat op een best bijzondere manier. Niet per departement (provincie) maar per stad met meer dan 175.000 inwoners, die ze met de DAB+ uitrol knooppunten noemen, en de wegen die de steden met elkaar verbindt, de bogen. Dat gaat nu in rap tempo, en over 2 jaar moet dan iedere grote stad en snelweg DAB+ ontvangst hebben. Drie jaar later moeten dan ook de afgelegen regio's en kleine steden ontvangst hebben.
"de grootste hits voor 't kleinste stadje van Nederland"

Madurodam FM
Berichten: 1630
Lid geworden op: 10 okt 2002 15:06

Re: DAB+ in Frankrijk

Bericht door Madurodam FM »

.....en waar ik benieuwd naar ben is of Frankrijk al zijn departementen gaat voorzien van DAB+. Heeft Nederland een Curacao of Aruba als land binnen het koninkrijk, bij Frankrijk zijn overzeese gebieden als Guadaloupe, Martinique of Reunion een departement. Op die eilanden zijn Franse zenders als France Inter, Nostalgie, RTL2, NRJ of Fun Radio te ontvangen. Ik ben heel nieuwsgierig of men in Frankrijk besluit om tijdens de uitrol van DAB+ ook de overzeese departementen mee te pakken.

In Groot Brittannie lijkt men bijna klaar te zijn met de uitrol van DAB+. Toch zijn er nog flink wat Britse eilanden waar men geen DAB+ heeft. Niet alleen in verafgelegen gebieden maar ook dichtbij zoals de Kanaal Eilanden. Hier heeft enkel de BBC haar DAB+ netwerk aangezet, maar zijn de commercielen niet te ontvangen.
"de grootste hits voor 't kleinste stadje van Nederland"

deradioluisteraar
Berichten: 175
Lid geworden op: 04 nov 2014 15:27

Re: DAB+ in Frankrijk

Bericht door deradioluisteraar »

Madurodam FM schreef:
17 okt 2018 10:37
.....en waar ik benieuwd naar ben is of Frankrijk al zijn departementen gaat voorzien van DAB+. Heeft Nederland een Curacao of Aruba als land binnen het koninkrijk, bij Frankrijk zijn overzeese gebieden als Guadaloupe, Martinique of Reunion een departement. Op die eilanden zijn Franse zenders als France Inter, Nostalgie, RTL2, NRJ of Fun Radio te ontvangen.
Over eilanden gesproken:
Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn de radiozenders van de NPO niet eens via de ether te ontvangen.
En dat terwijl deze "bijzondere openbare lichamen" binnen het Koninkrijk direct onder Nederland vallen.

Madurodam FM
Berichten: 1630
Lid geworden op: 10 okt 2002 15:06

Re: DAB+ in Frankrijk

Bericht door Madurodam FM »

Klopt, de door jou genoemde eilanden zouden dus niet mogen onderdoen voor de gemeenten in Nederland. Toch zijn er tal van verschillen in wetgeving en is er dus ook op radiogebied een groot verschil met Nederland. Er is geen publieke omroep te bekennen, wel enkele lokale commerciele zenders. Dat bedoelde ik ook min of meer met het verschil tussen Nederland en Frankrijk. De overzeese departementen hebben een compleet andere status dan 'onze' eilanden. Ze vallen direct onder Frankrijk en dus ook onder de Europese Unie. Ze praten er Frans (bij ons Engels op Saba en St Eustatius en Papiaments op Bonaire) betalen er met Euro's (op Saba, St Eustatius en Bonaire Amerikaanse Dollars) en veel omroepen die je in Frankrijk kunt ontvangen zenden ook op de eilanden uit. De wetgeving rond radiouitzendingen komt dus ook uit Frankrijk en als men daar dus besluit over te schakelen van FM naar DAB+ ga ik er vanuit dat hun overzeese departementen hierin mee gaan.
"de grootste hits voor 't kleinste stadje van Nederland"

Plaats reactie