De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Alles wat met landelijke omroepen te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
alex..
Berichten: 1077
Lid geworden op: 08 nov 2009 11:52

De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door alex.. » 27 mar 2018 00:12

Gezien de versplintering van de discussie ‘hoe nu verder met 3FM’, leek het mij wel interessant om eens concreet in te gaan op wat wij, als welingelichte en zeer genuanceerde liefhebber, zouden doen.

Korte samenvatting over de zaak 3FM:
Een station met een geschiedenis om na te vertellen en om die reden dragen veel mensen nog altijd een warm hart richting het station. Echter is er sinds 2014 een leegloop van de grootste namen die 3FM in 2012 naar de top brachten.
Met weinig succes is er geprobeerd nieuwe mensen op de plekken te zetten, met de genadeslag eind 2016. Bij een grote omzwaai met als doel jongeren aan te spreken, is het station haar identiteit verloren en weggezakt in een moeras van pogingen om botsende doelgroepen aan zich te binden.


Het doel van het topic is om beargumenteerd te vertellen of ze de tij nog kunnen keren en hoe het toekomstperspectief er in jouw ogen uit ziet.
Zaken als ‘trek de stekker eruit’ zijn al vaak gehoord, bespaar je de moeite tenzij je het beargumenteerd anders dan ‘jongeren luisteren geen radio meer’.

Gebruikersavatar
alex..
Berichten: 1077
Lid geworden op: 08 nov 2009 11:52

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door alex.. » 27 mar 2018 00:13

Allereerst zou ik het zeer tof vinden mocht 3FM weer een station worden wat je wilt horen. Ik misgun ze het niet, alleen moeten ze zelf eens de knoop doorhakken.
Er was ooit het gevoel dat 3FM een club was wat zich afstoot van de grote commerciële jongens; liefde voor muziek en waar iedereen welkom was. Niet de populairste persoon van de klas, wel de coolste :smile: .

Zaken die verkeerd gaan zijn in mijn ogen het bestuur (de verkeerde personen stromen door vanwege de omroeppolitiek van BNNVARA), de playlist klopt niet helemaal meer en de talentvolle Dj’s zitten niet op het juiste tijdvak. Voor beargumentering van deze punten verwijs ik terug naar eerdere berichten.

Bon, wat dan anders in mijn ogen?

Visie:
Jongeren die voornamelijk Nederlandse hiphop luisteren en daarmee nogal aanwezig zijn op streamingsdiensten, komen niet naar de radio.
De enige reden dat dat zo is, is dat een streamingsdienst on demand levert (zelf nummers kiezen/skippen).
Een functie die radio niet kan bieden. Echter ontbreekt het Spotify (bijv.) nogal aan een filter op nieuwe muziek en gesproken content. Maak hier het verschil met de zender.

3FM blijft de plek waar muziek begint, alleen nu voor mensen die ook bereidt zijn om de functionaliteit van streaming opzij willen zetten voor gezelschap/wijsheid van de DJ van dienst.
Wikipedia trivia is daarmee niet voldoende.

Over de gehele linie moet 3FM weer een de club worden van wat het 10 jaar geleden was. Zoals eerder betoogd; niet de populairste, maar wel de plek waarvan je weet dat je er welkom bent. Daar waar je verrast gaat worden en waar de DJ van dienst een muzieksmaak heeft waarmee jij als luisteraar in discussie kan gaan.
(Rond 2013 ontstond er wel steeds meer een wijzend vingertje die zei ‘jij moet deze muziek nu leuk vinden’. Laat ze hier voor oppassen, enkel 3voor12 weet dit juist te hanteren.)

Daarnaast moet 3FM zich opnieuw profileren. Ditmaal niet de vormgeving, maar de wortels.
3FM wordt het enige festival wat nooit eindigt.
Er mag best eens een wat meer underground nummer tussen de reguliere playlist komen. Zoals je ook naar een festival gaat voor de headliners, maar altijd verrast wordt door het schoon wat de kleinere podia te bieden hebben. Maak hiervan de kern. 


Het uitzendschema:
Er moet hoognodig geschoven worden. De verandering in september heeft de lift naar beneden doen versnellen. Het begint sowieso een kwestie van nu of nooit te worden.

Code: Selecteer alles

 		Ma/Di/Wo/Do 	| 	|	Vrij 		| 	Za/Zo

06-09 	| 	Sander&Frank	| 06-09	|	Sander&Frank 	| 	//Talent
09-12	| 	Jorien 		| 09-12 |	Jorien 		| 	//Talent
12-14	|	Rob		| 12-14 |	Rob 		| 	Olivier
14-16	| 	Domien 		| 14-16 |	Domien 		|	Top50/ Angelique
16-18 	| 	Mark+Rámon 	| 16-18 |	Mark+Rámon 	| 	Wijnand 
 			 	| 18-19 | 	Wijnand		| 	
18-21 	|	Herman		| 19-22 |	Herman&Domien	| 	Alternatieve DJ’s/Joram
21-00 	|	Michiel 	| 22-00 |	Joram 		| 	Alternatieve DJ’s 
00-02	| 	Kevin 		| 00-02 | 	Kaj 		| 	Kaj
Toelichting:
Ochtend:
- Sorry Domien, de ochtend wil niet lukken. ’s Ochtends wil je wat lachen, een korte update en verrast worden door toffe muziek die je al wel kent, maar vergeten was. Er is niet de urgentie om te blijven luisteren. De playlist is saai, items gaan nergens over en de concurrenten bieden hun specialisatie aan, waar deze ochtendshow op achterblijft.
Evers heeft de lach, Ekdom de snelheid qua humor/muziek, Stubru de muziekmix (’s ochtend zeer positief verrassend).
Vandaar een nieuwe ochtendshow, voordat Evers zijn luisteraars gaan schuiven, met Sander en Frank erbij als sidekick.
Ik verwacht, omdat Sander en Frank al bevriend zijn, dat er een sterke chemie is. Beide een liefde voor veel alternatieve gernes en beide al meer naar voren geschoven in de media (zeker Frank bij DWDD). Daarnaast kan Sander een prima ochtendshow maken en is er op de rest van de radiomarkt niks vergelijkbaars meer te vinden (sinds het vertrek van Mattie en Wietze).
Een sfeer van twee vrienden die radio aan het maken zijn, moet hele eerlijke radio gaan opleveren.
-Jorien is een groot talent die klaar is voor de weekprogrammering. Door haar invalbeurten van Michiel heeft ze deze plek al geclaimd naar mijn mening.

Middag:
- Rob is zeer creatief, perfect voor tijdens de lunch (zie de vrijdag show).
- Domien zijn talent is strakke radio met wat interactie. Ook hoort hij op een prominent tijdstip. Ik ben van mening dat deze uren altijd onderschat werden, echter laat Stenders zien dat dit een van de mooiste uren van de dag zijn. Je sleept mensen over hun middagdip heen, je maakt het verschil zonder de rush van prime time.
- De middagshow is misschien niet perfect, maar wel stabiel zover ik weet. Zo laten.

Avond:
- Herman is een groot talent die klaar is voor de weekprogrammering. Samen met Domien kunnen ze op de vrijdagavond helemaal los zoals ze al enkele keren hebben laten zien.
- Michiel is een prima DJ. Zijn liefde voor muziek komt naar mijn idee het best op zijn plek in 3voor12. Op dit slot kan hij nog jaren mee binnen 3FM, totdat er op Radio2 een plekje vrij komt.

Weekend:
Het weekend is een beetje doorschuiven van mensen. Pin me er niet op vast.
De zaterdag en zondag avond worden gevuld door Dj’s uit een ander segment dan de dance. Zie Lefto op StuBru als perfect voorbeeld.
De lounge gernes/electro/hiphop/jazzy/drum&bass/(techno). Het kan alle kanten op, zolang het maar gepresenteerd wordt en niet, zoals bij 538, ingekochte programma’s zijn. 3FM is de kweekvijver van talent, dus ook dit talent.

Muziekmix:
Kernwoorden voor de mix worden; ‘verassend’, ‘anders/alternatief’, ‘nieuw’ en ‘eigen keus’.

Door de eilandjes op de zaterdag en zondagavond is er een deur geopend naar het belichten van gernes die normaal overgeslagen worden, maar het uitermate (live) goed doen op een festival. Door het toevoegen van meer alternatieve gernes, gaat de playlist ook heel breed aanvoelen zonder aan kwaliteit in te boeten.

Hoewel gitaren altijd de boventoon zullen voeren, horen zaken als Moderat tot The National standaard op de playlist te staan. Aangevuld met wat ouder werk, wat positief werkt op de herkenbaarheid.

3FM wordt weer een club met de liefde voor muziek voorop, geen testen, geen Q of 538 kopie.
Commerciële pop gaat ook een stuk lager op rotatie. Mocht dan het excuus komen ‘dat het altijd zo is geweest’, we zien dat het niet meer werkt, tijd voor iets anders.

StuBru wordt regelmatig genoemd als voorbeeld, hier ben ik het mee eens, maar 3FM moet geen kopie van deze zender worden.
Belgen hebben een andere muzieksmaak dan Nederland en met regelmaat draaien ze typische Radio2 muziek (doel daarmee op muziek van ver voor de 80’), waar 3FM de grens moet trekken om onderscheidend te blijven aan Radio2.

Ter laatste; 3FM zal los moeten gaan van leeftijd denken en eerder in het soort mens wat ze willen aanspreken met hun muziek/sfeer. Zeker nu Radio2 in hun vaarwater is gekomen, is dit de kans om zelf alleen maar breder te denken. Radio2 is voor de pop klassiekers, 3FM voor alles wat Radio2 niet doet.
Wat zou dat zalig moeten zijn bij die zender, zo een breed spectrum aan muziek wat je kan behandelen en waar vol passie over vertelt kan worden.

density1
Berichten: 2245
Lid geworden op: 05 aug 2017 18:35

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door density1 » 27 mar 2018 00:46

Goed betoog Alex, zo goed als helemaal mee eens en kan ik me er geheel in vinden. Alleen 'commerciële pop' is een breed begrip, ik zou daar ook urban en EDM bij willen rekenen eigenlijk. Zie nog te vaak een Van Buuren of Garrix in de playlist voorbij komen en die paar tracks nederrap/hiphop die ik nu nog steeds voorbij zie komen, zoals Kraantje Pappie, Broederliefde en zulks, uitstekend voor Funx maar niet op 3 FM. Ik zou die 'lager op rotatie' eigenlijk helemaal willen skippen. Gewoon.niet.doen. Ik denk dat het nu zaak is 'in my point of view' dat er spijkers met koppen worden geslagen en er keuzes worden gemaakt want waarom zou je genres draaien waar andere zenders al goed in zijn, en zelfs beter in zijn gezien de goede luistercijfers. Het heeft ook helemaal geen doel voor 'een nieuw 3 FM' wat je hier beschrijft, om deze commerciële tracks op te nemen in de playlist, zélfs niet op een lagere rotatie. Als je het doet voor een stukje herkenbaarheid lijkt me dat een misvatting m.i. Herkenbaarheid moet je juist vinden in de muziek die je wel moet draaien als 3 FM zijnde. Je moet als je op 3 FM afstemmen, na een tijdje, weten dat je op 3 FM hebt afgestemd. Dat bereik je met content: muziek en sound/tone of voice.

Gebruikersavatar
Ane Sybesma
Berichten: 674
Lid geworden op: 03 aug 2002 22:22

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door Ane Sybesma » 27 mar 2018 10:43

3FM zal los moeten gaan van leeftijd denken en eerder in het soort mens wat ze willen aanspreken met hun muziek/sfeer.
Daar ben ik het 100% mee eens. Ik heb helemaal niets met doelgroepradio gebaseerd op leeftijd. Ik heb de leeftijd voor Veronica, Radio 10 en Radio 2 maar ik kan totaal niet naar dat soort top 1000 aller tijden zenders luisteren. Ik heb het liefst de focus op nieuwe muziek.

Verder trouwens voor het grootste deel eens met je betoog. De programmering ziet er in elk geval goed uit.

Gebruikersavatar
gerard909
Berichten: 1065
Lid geworden op: 29 aug 2004 21:35

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door gerard909 » 27 mar 2018 11:51

alex.. schreef:
27 mar 2018 00:13

Over de gehele linie moet 3FM weer een de club worden van wat het 10 jaar geleden was. Zoals eerder betoogd; niet de populairste, maar wel de plek waarvan je weet dat je er welkom bent.
Mooi betoog! Heb wel wat aan te merken op bovenstaande uitsnede.

3FM had namelijk -zeker ook in de hoogtijdagen - het imago van 'die linkse rakkers die even komen vertellen hoe de (muziek)wereld in elkaar steekt'. Zeker met een Giel Beelen in de ochtend had de zender allesbehalve het imago van een zender waar iedereen welkom was. Blijkbaar was daar wel voldoende markt voor, dus prima.

Datgene wat je verder omschrijft is natuurlijk super mooi, maar gaat moeilijk samen met de opdracht die 3FM van hogerhand heeft gekregen. Op de manier zoals jij het voorstelt blijft het vooral een blanke zender die het dus vooral goed doet in de provincie en minder relevant is voor jongeren.

Volgens mij hoeven we niet uitgebreid te bedenken hoe 3FM ingevuld moet worden, maar moeten we eens nadenken over een aanpassing voor de opdracht (het doel van) 3FM. Momenteel hebben ze gewoon een onmogelijke opdracht? Wat zou de missie / visie van de zender moeten zijn?
Radio, maar met je maten.

Gebruikersavatar
JulesKluivert
Berichten: 1142
Lid geworden op: 22 sep 2017 13:53

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door JulesKluivert » 27 mar 2018 12:03

gerard909 schreef:
27 mar 2018 11:51
alex.. schreef:
27 mar 2018 00:13

Over de gehele linie moet 3FM weer een de club worden van wat het 10 jaar geleden was. Zoals eerder betoogd; niet de populairste, maar wel de plek waarvan je weet dat je er welkom bent.
Mooi betoog! Heb wel wat aan te merken op bovenstaande uitsnede.

3FM had namelijk -zeker ook in de hoogtijdagen - het imago van 'die linkse rakkers die even komen vertellen hoe de (muziek)wereld in elkaar steekt'. Zeker met een Giel Beelen in de ochtend had de zender allesbehalve het imago van een zender waar iedereen welkom was. Blijkbaar was daar wel voldoende markt voor, dus prima.

Datgene wat je verder omschrijft is natuurlijk super mooi, maar gaat moeilijk samen met de opdracht die 3FM van hogerhand heeft gekregen. Op de manier zoals jij het voorstelt blijft het vooral een blanke zender die het dus vooral goed doet in de provincie en minder relevant is voor jongeren.

Volgens mij hoeven we niet uitgebreid te bedenken hoe 3FM ingevuld moet worden, maar moeten we eens nadenken over een aanpassing voor de opdracht (het doel van) 3FM. Momenteel hebben ze gewoon een onmogelijke opdracht? Wat zou de missie / visie van de zender moeten zijn?
Even ter informatie: dit is de huidige missie van 3FM. (Ik ga me nog zeker mengen in dit gesprek, erg interessant).

"NPO 3FM is de zender die staat voor nieuwe muziek en het ontwikkelen van nieuw talent in alle geuren en kleuren. NPO 3 FM is een volwaardig jongerenmerk, dat je behalve op de radio en alle online platforms ook op festivals en bij concerten tegenkomt. Kortom, overal waar jongeren te vinden zijn die gek zijn van muziek."

https://over.npo.nl/organisatie/wie-zij ... rs#content
Jules' Podcast - de podcast die je raakt - https://itunes.apple.com/us/podcast/jul ... 27986?mt=2

Geen538
Berichten: 132
Lid geworden op: 19 dec 2017 18:59

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door Geen538 » 27 mar 2018 12:37

3FM heeft gewoon pech gehad dat de trekkers van de zender allemaal binnen een half jaar weggingen en je ochtendjock ( Giel) al een tijdje bezig was om er een ontzettende puinhoop van te maken met domme, rascistische opmerkingen en daarna weer als een soort borderliner in de slachtofferrol te kruipen.
Je ochtendshow is het allerbelangrijkste, daarna blijven de meeste wel tot 16:00 plakken, van vier tot zeven moet je weer een topper hebbem om de werkdag in de auto, trein , tijdens eten koken af te sluiten.
een slechte Giel en een waardeloze Frank heeft 3FM de kop gekost.
Want met een goeie Giel en een populaire Coen en Sander was 3FM gewoon 1 van de toppers qua luistercijfers.
Je ga het alleen niet meer terugdraaien,de gearriveerde trekkers zitten bij 2 of bij 538, bij 2 omdat ze ouder worden en wat volwassener radio willen maken en bij 538 om hun zakken te vullen.
Michiel Veenstra is nooit een trekker geweest( ondanks dat hij er al 100 jaar zit) en de rest is ook allemaal inwisselbaar, niemand met ook maar een beetje een uitgesproken karakter( Ekdom, Stenders, zelfs geen Claudia de Breij ).
3FM is gedoemd om de komende jaren in de marge te opereren, ik heb vandaag na het lezen van dit stukje 3FM weer eens aangezet en het is tot nu toe vlees noch vis.

aapdedino
Berichten: 609
Lid geworden op: 13 jan 2015 17:17

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door aapdedino » 27 mar 2018 13:27

Jouw nieuwe programmering is een flinke winst voor AVROTROS en zou minder gewaardeerd worden door KRO-NCRV denk ik haha. Maar los daarvan een betere programmering in mijn ogen. Ik denk dat ik dan vaker naar de ochtendshow zou luisteren en naar Domien, zeker naar het lunchprogramma. Ik zou het fijn vinden als Wijnand in het weekend 9-12 blijft. Is een fijne tijd om radio te luisteren.

density1
Berichten: 2245
Lid geworden op: 05 aug 2017 18:35

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door density1 » 27 mar 2018 16:16

Dat hele 3 FM is voor jongeren denken aan de wilgen hangen. Maak gewoon radio, en of het nu ouderen of jongeren zijn die luisteren wat maakt het uit, als er maar geluisterd wordt, en dat is nu op dit moment juist het probleem...Door dat hele hokjesdenken van de NPO en de stations profileren naar leeftijd heeft 3 FM zich eigenlijk in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd.
Laatst gewijzigd door density1 op 27 mar 2018 16:21, 1 keer totaal gewijzigd.

Luc van Ostade
Berichten: 375
Lid geworden op: 16 dec 2017 14:41

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door Luc van Ostade » 27 mar 2018 16:16

GerjanOpDreef schreef:
27 mar 2018 13:59
In de basis zou 3FM van mij verkocht mogen worden aan een commerciële partij. Gewoon uit het publieke bestel. Als het toch zo nodig door het publiek betaald moet worden, dan advertenties afschaffen en de omroepen zelf laten betalen.

Wat betreft de programering moet men kijken naar wie het beste is voor 3FM en stoppen met selecteren op basis van huidskleur, leeftijd of wat er in het onderbroekje zit.

Wat betreft de muziek, maak een keuze waarvoor men wil gaan. En draai dat dan ook. Niet richten op leeftijden, dat is inderdaad flauwekul.

Als laatste moet 3FM stoppen met hun arrogante houding en miskenning van muziekanten. Muziek start niet bij 3FM, muziek start in het hoofd van het mens wat het gemaakt heeft. Als het eindproduct klaar is, dan mag 3FM het draaien. Als ze zich niet te groot voelen, want dat gebeurd ook bij 1001 muziekanten.
Wat een negatieve reactie na al die interessante opbouwende kritiek in de eerdere bijdrages. Waarom altijd zo zuur en boos? Hou het leuk hier.
En ook zo lekker kort door de bocht: als de reclames wegvallen, mag jij als belastingbetaler nog veel meer gaan betalen voor de publieke omroep. Ik gok zo dat je dan nog bozer wordt.

Wat betreft de programmering: jij vult in dat dit gebeurt op sekse en huidskleur, maar dat is geen feit.
Leeftijdsselectie flauwekul noemen is ook overdreven. Het werkt alleen bij 3FM niet, maar verder selecteren alle radiostations in Nederland hun doelgroep op leeftijd. Dus zo flauwekul is het niet. Het blijkt alleen niet te werken>

3FM een arrogante houding? Daar merk ik niks van. Hun slogan is gewoon hun slogan, alsof 100% alleen de muziek van Nederland draait en alsof 538 letterlijk alle hits draait op 1 station, kom op zeg. Spijkers op laag water zoeken dit.

Gebruikersavatar
JulesKluivert
Berichten: 1142
Lid geworden op: 22 sep 2017 13:53

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door JulesKluivert » 27 mar 2018 16:35

Profilering
De huidige missie luidt: "NPO 3FM is de zender die staat voor nieuwe muziek en het ontwikkelen van nieuw talent in alle geuren en kleuren. NPO 3FM is een volwaardig jongerenmerk, dat je behalve op de radio en alle online platforms ook op festivals en bij concerten tegenkomt. Kortom, overal waar jongeren te vinden zijn die gek zijn van muziek."

Het feit dat 3FM de radiozender is waar alle tofste nieuwe muziek te horen is, is natuurlijk een groot USP. Alleen dat al maakt dat ze interessant moeten zijn voor elke muziekliefhebber. Dat moeten ze dus blijven uitbouwen, via 3FM Talent bijvoorbeeld. Maar soms ontbreekt de uitvoering om dit echt goed uit te dragen. 3FM Live is nu het kanaal op YouTube waar de live-optredens staan: die moeten er dan twee uur na de show ook wel staan.

Gek zijn van muziek: dat mag van mij nog meer. Het station moet alleen maar muziek ademen. In de ochtendshow van Domien geven ze met belspelletjes tegenwoordig geld weg: onzin, wat mij betreft. 3FM hoort de vetste prijzen weg te geven op muziekgebied, zoals tickets voor concerten.

Daarnaast vind ik dat 3FM er goed aan heeft gedaan om, als gevolg van het feit dat er minder pop-rock muziek wordt gemaakt, ze ook genres draaien waar veel nieuwe muziek in wordt gemaakt. Nieuwe muziek betekent álle muziek, hoe impopulair sommige tracks ook zijn. Dat is nou juist het verschil tussen een publieke zender (die voor alle doelgroepen draait) en een commerciële zender. Ik vind WEL dat de muziekmix uit balans is als je kijkt naar Nederlandstalige hiphop, en ‘commerciële popmuziek’. Maar dat 3FM nu ook meer muziek draait van meerdere genres vind ik in de basis een logisch goed verdedigbare keuze.

Muziekmix
3FM draait nu blokjes van drie platen: een hit, een nieuwe track, en een classic. Ik denk dat ik niks gek zeg als ik vind dat er momenteel te veel hits worden gedraaid op het station. Zoals al eerder uitgelegd doen ze dit om luisteraars van 538 of Q-Music naar hun station te halen, maar daarmee zorg je alleen maar voor een onduidelijke muziekkeus naar mijn idee. Dus: het aantal hits terugschroeven. Uitgaande van 9 platen per uur, draai dan bijvoorbeeld 3 nieuwe tracks, 4 classics en 2 hits.

Nieuwe tracks mag van mij dus genre-breed: pop, rock, hiphop, R&B. Classics ook, maar volgens mij valt hier heel veel winst te behalen. Ik hoorde gisteren in zowel de show van Domien als Michiel 2x Coldplay voorbij komen. Maar er is zoveel keus!! Pak eens verrassende muziek uit de 00s of de 10s. ik weet dat ze ook bij de classics namelijk onderscheid maken in ‘thrill (echt 3FM, toegankelijk) en ‘fill (iets minder toegankelijk), maar ik heb het gevoel dat ze vooral die tweede pakken. Music Starts Here betekent ook dat je laat zien hoe rijk de popmuziek is en wat er allemaal voor muziek al is gemaakt.

Programmering
Eerlijk gezegd denk ik dat je als zender het beste gewoon onderzoek kunt doen naar welke DJ het beste wordt geluisterd of juist niet. Ik denk namelijk dat het heel persoonlijk is. Ik vind Angelique een positieve verrassing, anderen vinden haar helemaal niks. Ik vind Michiel een goede DJ, anderen vinden hem te oud. Ik ga me (nog) niet aan een programmering wagen maar maak wel onderscheid naar DJ’s voor de dagprogrammering en voor het weekend.

Dagprogrammering: Domien, Michiel, Angelique, Sander, Rob, Jorien, Mark en Ramon
Twijfel: Frank, Herman (wil ik best elke dag horen, maar vind ik niet beter dan de bovenstaande jocks))
Weekendprogrammering: Wijnand, Eva, Kevin, Kaj, Olivier

Tenslotte wil ik nog wat kwijt over de productie van de shows. Naast het feit dat de lunchshow van Eva niet wordt gewaardeerd, vind ik ook dat deze te weinig verschilt van de shows van Michiel en Angelique. Ik hoor dan veel liever de lunchshow van Rob Janssen. Daarom vraag ik me af of de producenten niet wat versterking mogen hebben van een wat meer ervaren producent of eindredacteur. Mark en Ramon hebben nu bijvoorbeeld weer Pieter Kok (jarenlang producer van Gerard Ekdom), ik denk dat dit de show zeker interessanter en inhoudelijk sterker maakt. Maar het feit dat Domien ook een vrij onervaren team heeft zou het best verklaren dat de rubrieken in zijn show niet echt aanslaan.

Tot zover mijn bijdrage.
Jules' Podcast - de podcast die je raakt - https://itunes.apple.com/us/podcast/jul ... 27986?mt=2

density1
Berichten: 2245
Lid geworden op: 05 aug 2017 18:35

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door density1 » 27 mar 2018 17:19

Ik vind je muziekmix wat te breed in jouw betoog Jules. Rock liefhebbers zijn niet per definitie urban liefhebbers of Nederlandse hiphop liefhebbers. Je kunt niet alles maar draaien. Dat botst dus gigantisch je kunt het beter iets narrow houden. En juist de variatie opzoeken in die genres die je draait. Wat mij betreft is dat alternative rock/indie popmuziek.

Oortjes
Berichten: 5010
Lid geworden op: 22 feb 2004 19:21

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door Oortjes » 27 mar 2018 18:28

alex.. schreef:
27 mar 2018 00:12
Zaken als ‘trek de stekker eruit’ zijn al vaak gehoord, bespaar je de moeite tenzij je het beargumenteerd anders dan ‘jongeren luisteren geen radio meer’.
Ten eerste: Wat een schitterend onderbouwde bijdragen lees ik hier, met liefde voor radio. Toch zeg ik 'stekker eruit'. Mijn argumenten zijn wel anders dan hierboven.

De huidige missie is een later bedachte. Ik vind het geen publieke taak om op een landelijke zender nieuwe muziek onder de aandacht te brengen van jongeren. Muziek verkopen vind ik een commerciële taak.

Gegarandeerd pluriforme nieuwsvoorziening vind ik de belangrijkste taak van de NPO. Daarnaast vind ik het wel charmant om omroepverenigingen met een achterban ruimte te geven om hun achterban te bedienen. Voor beide is 3FM niet nodig.

Ooit is 3FM opgericht om popradio in Nederland in de ether te krijgen. Commerciële radio was verboden. Radio maken was voorbehouden aan publieke omroepverenigingen, over het algemeen gelieerd aan gelijkgestemde politieke partijen.

Met het toestaan van commerciële radio door de paarse kabinetten, is de oorspronkelijke functie van 3FM vervallen. Sindsdien is het niet meer dan een concurrent van commerciële partijen. Het heeft zich toen razendsnel ontwikkeld tot een goed beluisterbare zender met eigen, progressief geluid. Daarmee had het een eigen plek gecreëerd, ondanks dat de oorspronkelijke rol vervallen was.

Overbodig bleef deze in mijn beleving. Sterker nog, op de reclamemarkt is het door alle ontwikkelingen verstorend geworden .

Nu ook de luisteraars weggejaagd zijn, denk ik dat het moment is aangebroken de stekker eruit te trekken.

Verder blijft het natuurlijk geweldig om te lezen hoe mensen met liefde voor radio een zender in nood willen redden.
Rock 'n roll is better than music!

Gebruikersavatar
alex..
Berichten: 1077
Lid geworden op: 08 nov 2009 11:52

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door alex.. » 27 mar 2018 19:07

density1 schreef:
27 mar 2018 00:46
Ik zou die 'lager op rotatie' eigenlijk helemaal willen skippen. Gewoon.niet.doen. Ik denk dat het nu zaak is 'in my point of view' dat er spijkers met koppen worden geslagen en er keuzes worden gemaakt want waarom zou je genres draaien waar andere zenders al goed in zijn, en zelfs beter in zijn gezien de goede luistercijfers.
Persoonlijk ben ik het er mee eens, van mij hoeft het ook niet zo nodig.
De ervaring leert dat alleen puur de uiterste van het alternatieve niet werkt in Nederland (zie KX). Als er bijv. maar 10x een (commerciële) hit per dag op de playlist staan, zie ik dit als uitzondering. Dan worden het plaatjes die je kunnen verrassen (zoals bij StuBru of Radio2)
Nederrap uitgesloten, dat hoort niet thuis op 3FM omdat andere takken van de NPO dit al in hun portfolio hebben.

gerard909 schreef:
27 mar 2018 11:51
3FM had namelijk -zeker ook in de hoogtijdagen - het imago van 'die linkse rakkers die even komen vertellen hoe de (muziek)wereld in elkaar steekt'. Zeker met een Giel Beelen in de ochtend had de zender allesbehalve het imago van een zender waar iedereen welkom was. Blijkbaar was daar wel voldoende markt voor, dus prima.
Voor mij was dat wijzend vingertje na verloop van tijd mede een reden om minder 3FM te luisteren. Nu was Giel wel een uiterste met zijn liefde voor singer-songwriters die je na verloop van tijd door de strot geduwd kreeg.
De wijze waarop Gerard en Michiel nieuwe muziek voorstellen is prettiger; 'ik heb nu iets gevonden, vind het zelf best wel tof vanwege "dit en dat", ben benieuwd of jij er warm voor loopt'.
Dat open staan voor discussie met de luisteraar zie ik als uitermate NPO. Hier hoeft het niet altijd mooi weer te zijn, wat je op de commerciële wel krijgt.

JulesKluivert schreef:
27 mar 2018 16:35
Het feit dat 3FM de radiozender is waar alle tofste nieuwe muziek te horen is, is natuurlijk een groot USP. Alleen dat al maakt dat ze interessant moeten zijn voor elke muziekliefhebber. Dat moeten ze dus blijven uitbouwen, via 3FM Talent bijvoorbeeld. Maar soms ontbreekt de uitvoering om dit echt goed uit te dragen. 3FM Live is nu het kanaal op YouTube waar de live-optredens staan: die moeten er dan twee uur na de show ook wel staan.

...

Daarnaast vind ik dat 3FM er goed aan heeft gedaan om, als gevolg van het feit dat er minder pop-rock muziek wordt gemaakt, ze ook genres draaien waar veel nieuwe muziek in wordt gemaakt. Nieuwe muziek betekent álle muziek, hoe impopulair sommige tracks ook zijn. Dat is nou juist het verschil tussen een publieke zender (die voor alle doelgroepen draait) en een commerciële zender. Ik vind WEL dat de muziekmix uit balans is als je kijkt naar Nederlandstalige hiphop, en ‘commerciële popmuziek’. Maar dat 3FM nu ook meer muziek draait van meerdere genres vind ik in de basis een logisch goed verdedigbare keuze.
Ben het helemaal eens met het eerste deel. Het lijkt of het gehele platform van 3FM Talent op een laag pitje staat en niet station breed gedragen wordt. Zo af en toe komt het voorbij in een jingle, of een DJ die wat namen opsomt en daar blijft het bij.

Verder ben ik het niet geheel eens met de genres die 3FM zou moeten draaien. Ja 3FM moet alle muziek draaien, maar ze zijn ook onderdeel van een groter geheel (de NPO). Binnen die groep moeten ze zich ook onderscheiden om relevant te blijven. Kom ik zo op terug.
Moet wel kwijt dat 3FM haar beginnende pop klassiekers inmiddels goed op orde heeft, ze mogen alleen wat meer afwisselen door deze plekken ook te vullen met klassiekers uit andere genres.

Ik vind Angelique ook een positieve verassing, maar er was geen plek meer in de weekprogrammering en gaf Herman daarbij het voordeel.

- - - - - - - - - -

Ik ben het ermee eens dat de specifieke bewoording van de publieke taak wel op de schop mag. Of beter gezegd, theoretisch gezien klopt het plaatje van de NPO niet.
De gehele NPO moet er zijn voor iedereen in de samenleving en 'de veelstemmigheid en veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving laten zien en horen'. Hierbij een tabel die opgemaakt is uit de kernpunten van de muziek stations.

Code: Selecteer alles

Zender 	| 	Muziekgerne		| Leeftijdsbeperking	|	Geografische beperking 	
Radio2	| 	Pop&Nederlands product	| 	xxx		|		xxx		
3FM	| 	Nieuwe muziek		| 	15-34 		|		xxx		
Radio4	| 	Klassiek 		| 	xxx 		|		xxx 		
Radio5	| 	Pop klassiekers 	| 	50+ 		|		xxx 		
FunX 	| 	R&B/talent		| 	15-34 		|	Grootstedelijke gebieden	
Radio2 kent geen leeftijdsgrens (behalve op de adverteerdersmarkt).
Hieruit kunnen we concluderen dat, klassiek, R&B en vooral pop muziek goed vertegenwoordigd zijn door de NPO.
Tegelijk zien we dat er een gat zit in alle genres die geen klassiek, R&B of pop muziek zijn en, volgens de de beschrijving van de publieke taak, de leeftijd 35 tot 50 niet specifiek bediend wordt (in de praktijk wel het geval).

Om het publieke bestel compleet te maken, waardoor de NPO haar publieke taak wel vervult (om er te zijn voor iedereen in de samenleving), zou de NPO 3FM niet zo moeten kaderen qua leeftijd en juist verplicht moeten worden om meer muziek te draaien uit andere genres dan Pop, R&B (en klassiek).
Door het opheffen van 3FM mist de radiomarkt, in het geval dat 3FM een stuk alternatiever wordt, een tegengeluid aan alle commerciële stations waardoor er geen "groot" podium meer is voor andere genres als Pop/R&B. Momenteel zal het niet veel uitmaken of ze er wel of niet zijn.

Eigenlijk moet de publieke taak van 3FM ingekort worden tot;
'NPO 3FM is de zender die een podium geeft aan genres die door de andere publieke stations niet belicht worden, bij voorkeur gevuld met nieuwe muziek. Daarnaast staat het voor het ontwikkelen van nieuw talent in alle geuren en kleuren.'

Geen538 schreef:
27 mar 2018 12:37
ik heb vandaag na het lezen van dit stukje 3FM weer eens aangezet en het is tot nu toe vlees noch vis.
Heb ik vandaag al een luisteraar meer naar 3FM getrokken dan dat ze zelf hebben gedaan :)) .

Gebruikersavatar
JulesKluivert
Berichten: 1142
Lid geworden op: 22 sep 2017 13:53

Re: De beste stuurlui staan aan wal: 3FM

Bericht door JulesKluivert » 27 mar 2018 20:22

alex.. schreef:
27 mar 2018 19:07
Ja 3FM moet alle muziek draaien, maar ze zijn ook onderdeel van een groter geheel (de NPO). Binnen die groep moeten ze zich ook onderscheiden om relevant te blijven. Kom ik zo op terug.
Moet wel kwijt dat 3FM haar beginnende pop klassiekers inmiddels goed op orde heeft, ze mogen alleen wat meer afwisselen door deze plekken ook te vullen met klassiekers uit andere genres.

...

Ik ben het ermee eens dat de specifieke bewoording van de publieke taak wel op de schop mag. Of beter gezegd, theoretisch gezien klopt het plaatje van de NPO niet.
De gehele NPO moet er zijn voor iedereen in de samenleving en 'de veelstemmigheid en veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving laten zien en horen'. Hierbij een tabel die opgemaakt is uit de kernpunten van de muziek stations.

Code: Selecteer alles

Zender 	| 	Muziekgerne		| Leeftijdsbeperking	|	Geografische beperking 	
Radio2	| 	Pop&Nederlands product	| 	xxx		|		xxx		
3FM	| 	Nieuwe muziek		| 	15-34 		|		xxx		
Radio4	| 	Klassiek 		| 	xxx 		|		xxx 		
Radio5	| 	Pop klassiekers 	| 	50+ 		|		xxx 		
FunX 	| 	R&B/talent		| 	15-34 		|	Grootstedelijke gebieden	
Radio2 kent geen leeftijdsgrens (behalve op de adverteerdersmarkt).
Hieruit kunnen we concluderen dat, klassiek, R&B en vooral pop muziek goed vertegenwoordigd zijn door de NPO.
Tegelijk zien we dat er een gat zit in alle genres die geen klassiek, R&B of pop muziek zijn en, volgens de de beschrijving van de publieke taak, de leeftijd 35 tot 50 niet specifiek bediend wordt (in de praktijk wel het geval).

Om het publieke bestel compleet te maken, waardoor de NPO haar publieke taak wel vervult (om er te zijn voor iedereen in de samenleving), zou de NPO 3FM niet zo moeten kaderen qua leeftijd en juist verplicht moeten worden om meer muziek te draaien uit andere genres dan Pop, R&B (en klassiek).
Door het opheffen van 3FM mist de radiomarkt, in het geval dat 3FM een stuk alternatiever wordt, een tegengeluid aan alle commerciële stations waardoor er geen "groot" podium meer is voor andere genres als Pop/R&B. Momenteel zal het niet veel uitmaken of ze er wel of niet zijn.

Eigenlijk moet de publieke taak van 3FM ingekort worden tot;
'NPO 3FM is de zender die een podium geeft aan genres die door de andere publieke stations niet belicht worden, bij voorkeur gevuld met nieuwe muziek. Daarnaast staat het voor het ontwikkelen van nieuw talent in alle geuren en kleuren.'
Oké, helder: 3FM moet in haar muziekmix complementair zijn aan de andere NPO-zenders, en elke NPO-zender moet een eigen sound hebben qua genre. En daar moet niet teveel overlap in zitten. Die gedachtegang kan ik zeker volgen, probleem is alleen dat het dan een NPO-vraagstuk wordt, dus dan wordt het weer een stuk breder. Daarnaast vind ik "genres die door andere publieke stations niet belicht worden" ook niet een goed geformuleerd missie, want 3FM moet juist op een paar kerngenre's focussen nu, vind ik.

Waarin ik de waarde van NPO 3FM trouwens wel echt zie ten opzichte van de commerciële zenders, is dat je op 3FM natuurlijk wel jocks hebt die echt beschikken over muziekkennis. En nee, daarmee zeg ik niet dat de jocks op de commerciëlen dat niet hebben, helemaal niet. Maar op 3FM vindt volgens mij wel wat meer duiding plaats; wat voor een nieuwe plaat komt er aan van deze artiest, hoe past dat in zijn/haar vorige werk, et cetera. En de nadruk bij de commerciële zenders ligt toch vaker op entertainment. Dat 'educatieve' maakt voor mij dus wel dat 3FM als publieke zender zeker bestaansrecht heeft.
Jules' Podcast - de podcast die je raakt - https://itunes.apple.com/us/podcast/jul ... 27986?mt=2

Plaats reactie