Gebruik royalty free music in radiouitzending

Wil je vormgeving laten horen of wil je iets vragen over vormgeving? Dat kan hier!

Moderator: admin6

Plaats reactie
eduard20
Berichten: 2
Lid geworden op: 26 feb 2018 17:46

Gebruik royalty free music in radiouitzending

Bericht door eduard20 »

Ik weet dat er bij verschillende lokale omroepen gebruik wordt gemaakt van royalty free music als achtergrondmuziek in uitzendingen. Bedrijven als EMI (emipm.com) en BMG (bmgproductionmusic.nl) hebben op de website vele voorwaarden staan voornamelijk voor commercieel gebruik (reclames en dergelijke), maar de reglementen voor gebruik van het materiaal als achtergrondmuziek in niet-commerciële radiouitzendingen zijn niet vastgelegd.

Op de site van EMI wordt o.a. gesproken over "Muziekgebruik in RTV programma's valt onder de overkoepelende regeling die Buma heeft met de omroepen. Muziek gebruikt in een televisie- of radioprogramma dient te worden opgegeven via het logboek van de desbetreffende omroep.".

Weet iemand om wat voor regeling dit gaat? Betekent dat dat je de materialen van deze website kunt gebruiken en dit onder de Buma-licentie valt (mits aangeleverd op de speellijst)? Geldt dit voor alle royalty free music websites of enkel voor EMI? Zo niet, zijn er omroepen die zelf een afspraak hebben gemaakt met één van deze bedrijven en hoe werkt dat?

rutgrrr
Berichten: 3138
Lid geworden op: 28 apr 2009 11:25

Re: Gebruik royalty free music in radiouitzending

Bericht door rutgrrr »

Als je bij een lokale omroep werkt als programmamaker wordt de afdracht gedaan via de Olon meestal. Dat is 1 bedrag voor de hele omroep voor een jaar. Houd je playlist bij (of beter, laat software dat doen) en er is niks aan de hand.
Offtopic is het nieuwe ontopic.

eduard20
Berichten: 2
Lid geworden op: 26 feb 2018 17:46

Re: Gebruik royalty free music in radiouitzending

Bericht door eduard20 »

Bij mijn weten hebben veel (lokale) omroepen afspraken met buma/stemra (al dan niet via de OLON), waarbij een vast bedrag betaald wordt en er volgens mij geen speellijsten worden ingestuurd. Hoe zit het in dat geval?

Zijn stock music bedrijven ook aangesloten bij Buma/Stemra en krijgen ze op die manier alsnog een vergoeding, of is het alleen mogelijk door daadwerkelijk een cuesheet in te vullen?

Gebruikersavatar
v.ijl
Berichten: 1956
Lid geworden op: 14 mar 2012 10:41

Re: Gebruik royalty free music in radiouitzending

Bericht door v.ijl »

"Royalty free music"
Royalty-free wil zeggen dat rechthebbenden voor het gebruik door derden geen vergoeding vragen. Dit kan zowel betekenen dat het gebruik volledig gratis is, of dat het materiaal na een eenmalige vergoeding onbeperkt kan worden gebruikt.
bron: https://www.marketingtermen.nl/begrip/royalty-free
Dus hier hoeft geen buma/stemra afdracht plaats te vinden. Je koopt deze muziek voor veel geld, dus je betaalt toch royalties meteen aan de rechthebbende.
M.i. is het niet terecht dat buma/stemra hier aan verdient.
Misschien wel een meldingsplicht naar de rechthebbende?
en dan is er koffie......

Plaats reactie