Belgische toezichthouder intervenieert in conflict tussen

Alles wat niet met radio te maken heeft. Tv, internet, kranten enz.
Plaats reactie
martinradio
Berichten: 556
Lid geworden op: 23 nov 2007 13:01

Belgische toezichthouder intervenieert in conflict tussen

Bericht door martinradio » 29 okt 2013 20:27

Belgische toezichthouder intervenieert in conflict tussen Sabam en isp's
http://tweakers.net/nieuws/92266/belgis ... -isps.html" onclick="window.open(this.href);return false;

De Belgische overheid heeft auteursrechtenorganisatie Sabam teruggeloten. Sabam wil dat de isp's Belgacom, Telenet, Voo en Numéricable licentiegeld voor internettoegang zou betalen, maar de providers weigerden deze te betalen.

Sabam logoDe FOD Economie is de overheidsorganisatie die toezicht houdt op auteursrechtenorganisaties. Deze heeft Sabam nu dringend gevraagd om te stoppen met het eisen van een internetvergoeding in het al langslepende conflict met de Belgische isp's, zo schrijft De Morgen.

Sabam sleepte in april de internetproviders voor de rechter in een poging zo de internetvergoeding af te dwingen. Indien Sabam blijft doorgaan, dan moet de auteursrechtenorganisatie een boete van 100.000 euro per dag betalen. De auteursrechtenorganisatie wil van de isp's een vergoeding die overeenkomt met 3,4 procent van de omzet.

Hoewel de FOD zegt dat het net als Sabam tegen elke vorm van illegaal downloaden is, stelt de overheidsorganisatie dat de copyrightwaakhond te ver gaat door alle internetgebruikers met een heffing te confronteren. Ook zou Sabam ingaan tegen de e-commerce-richtlijn van de EU en tevens in strijd handelen met de visie van de Raad voor het Intellectuele Eigendom in haar advies van juni vorig jaar.

Sabam reageert verontwaardigd op de interventie van de FOD Economie en stelt dat de rechter in de kwestie zou moeten beslissen. De FOD Economie stelt echter dat het opkomt voor de belangen van de consument. Zowel Belgacom als Telenet willen niet ingaan op de vraag of de FOD Economie mag ingrijpen in lopende rechtszaken, maar beide providers zeggen blij te zijn dat de overheidsorganisatie hun kant kiest in de kwestie over de internetheffing.

Plaats reactie