Geschil met Sena en de provider

Vragen over de online radio? Dit forum is voor alles omtrent online radio.

Moderator: admin6

WebcastingNederland
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 feb 2019 14:16

Re: Geschil met Sena en de provider

Bericht door WebcastingNederland » 06 feb 2019 14:29

Normaal gesproken reageren wij niet op dit forum, maar omdat er nogal wat misverstanden de ronde doen, maken wij hierop een uitzondering.

Het doel van Stichting Webcasting Nederland is opkomen voor belangen van radiomakers. Stichting Webcasting Nederland heeft echter te maken met de Nederlandse wetgeving en de regels van Sena en Buma. Hieronder de uitleg hoe een en ander in zijn werk gaat.

De licentie die Sena en Buma via Stichting Webcasting (of aangesloten provider) afgeeft, heeft niets te maken met wat er allemaal technisch kan. Je kunt dit vergelijken met een auto en een rijbewijs. Je hebt een licentie (rijbewijs) nodig om met een auto over de weg te mogen rijden. Technisch is het mogelijk dat je met 185 km per uur over de snelweg rijdt, zeker op momenten dat het rustig is. Echter als je dat doet, ben je in overtreding. Je kunt dan een boete krijgen of je licentie (rijbewijs) kwijtraken.

De licenties die webcasters (online radio stations) bij Stichting Webcasting Nederland kunnen afsluiten gelden voor 1 mountpoint tot maximaal 500 slots. Deze regeling is in het verleden tot stand gekomen om kleinere stations tegemoet te komen in de kosten van de muziekrechten. De stations die met 2 mountpoints werken (bijvoorbeeld voor Auto DJ) en de tweede mountpoint nergens publiceren (dus geen luisteraars) vallen hier ook onder. Sinds eind vorig jaar is er een nieuwe overeenkomst met Sena. Stations die gebruik maken van een buitenlandse provider en diens servers kunnen via Stichting Webcasting Nederland geen (nieuwe) licentie meer afsluiten. Stations die wel meerdere mountpoints hebben of op een buitenlandse server zitten zullen dan zelf met Sena en Buma een (duurdere) overeenkomst moeten afsluiten.

Via een aangesloten provider ben je het goedkoopste uit qua licenties. Echter als je dan extra slots of streams gebruikt van een andere provider dan is deze licentie daarvoor niet meer geldig en zal je bij Sena een aanvullende licentie moeten afsluiten.

Elk contract dat via Stichting Webcasting Nederland (dus ook via aangesloten provider) loopt, wordt uitsluitend per maand verlengd als de contractduur is verstreken (dit al voordat dit wettelijk zo geregeld was). Echter als een webcaster kiest om dingen aan te passen dan komt er een nieuwe overeenkomst. Omdat het in veel gevallen om particulieren gaat, hebben wij alle overeenkomsten en algemene voorwaarden laten controleren door juristen van Das. Dit betekent dat onze overeenkomsten en algemene voorwaarden voldoen aan de wettelijke regelgeving.

Het klopt dat wij niet tijdig betaalde facturen naar Das Incasso sturen. Dit betreft echter alleen facturen waarvan de betalingstermijn ten minste met 5, maar meestal met 13 weken is overschreden én waarvan wij ten minste een drietal herinneringen hebben gestuurd. Ook hier volgen wij de wettelijke procedure.

Stichting Webcasting Nederland is 10 jaar geleden door o.a. Webhosting Telco opgericht en op dit moment zijn er ruim 400 webcasters die zijn aangesloten, waardoor de rechten zijn geregeld. De helft hiervan streamt via providers die niet verbonden zijn met Stichting Webcasting Nederland. Deze webcasters kunnen prima uit de voeten met het maximum van 500 slots en de beperking van het aantal mountpoints.
Ruim 400 stations regelen hun Buma/Sena rechten via www.stichtingwebcasting.nl

Plaats reactie